Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Szép fogak gyorsan

Szép fogak gyorsan
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

Fogívszűkület és fogtorlódás - gyors megoldás: porcelán héj

A képen látható páciensnél mind az alsó, mind a felső állcsontban jelentős a fogívszűkület. A keskeny fogívhez azonban szép nagy fogak társulnak. Teljesen ésszerű, hogy a nagy fogak a keskeny fogívekben nem férnek el - így alakul ki a fogak torlódása. A fogtorlódás gyakori következménye, hogy az egymáson fekvő fogfelszínekről az ételmaradék és lepedék nem távolítható el teljesen. Az ott maradó lepedékben viszont a baktériumok savtermelése következtében hamar fogszuvasodás alakul ki. A képen látható páciens szinte minden foga szuvas, vagy tömött, a bal felső első foga nagyon jelentős mértékben károsodott és ez a fog sajnos el is halt a mély fogszuvasodás következtében. A képen látható esetet rendelőnkben porcelánhéj felragasztással oldottuk meg. Nézzük, hogyan.

Fogívszűkület korai kezelési lehetőségei fogszabályozással

Vajon elkerülhető e a porcelán héj? A válasz igen! Az időben elkezdett fogszabályozás fantasztikus segítség lehet! A gyermekeket érdemes már 6-7 éves korukban sőt, akár még előbb is elvinni fogszabályozási szűrése. Egyszerű fogszabályzó kezelésekkel 6-7 éves korban az állcsontok még könnyen kezelhetőek. Ebben a korban már láthatjuk, hogy felnőtt korban lesz- e fogívszűkület vagy sem. Amennyiben a fogívszűkület gyanúja a merül fel, abban az esetben mindenképp javasolt a korai kezelés. A korai kezelésekkel tehát a fogtorlódás és ezzel a másodlagos fogszuvasodás könnyen megelőzhető!

Gyermekünknél is előjöhet ugyanaz a probléma! Előzzük meg!

A felnőttek számára a korai kezelés “vonata" már elment. Ők esetleg gondoljanak gyermekükre, és időben vigyék el fogszabályozó konzultációra. Gyakori, hogy a fogív szűkületet a gyermek örökli, ugyanazt az állcsontot és ugyan azokat a nagy fogakat örökli. Érdemes tehát mihamarabb felkeresni a fogszabályozó szakorvost, akár 7 éves korban vagy még előbb is!

No de mi a helyzet felnőtt korban?

A képen látható páciens részére a legmegfelelőbb megoldás a felnőtt kori fogszabályozó kezelés lett volna. Ebben az esetben egy két fázisú kezelésről beszélhetnénk: 1. fázis - fogszabályozás, fogtorlódás rendezése 2. fázis - porcelánhéj készítése a sérült fogakra A páciens azonban nem vállalta a fogszabályozás procedúráját és anyagi vonzatait. Megértette, hogy a fogtorlódást fogszabályozás nélkül lehetetlen feloldani. Így az elkészült porcelán koronák szépek és élethűek lesznek, de a rendezetlen fogállást nem tudjuk megszüntetni. Azt is fontos figyelembe venni, hogy ilyenkor az elérhető esztétikai kezelés is kompromisszumos: szebb lesz mint volt, de lehetne belőle sokkal szebbet is kihozni.

Kezelési terv: fogszabályozás helyett porcelánhéj

A kezelési terv tehát a következő: porcelánhéj a kevésbé sérült fogakra és porcelán korona a nagyon erősen szuvas, károsodott bal felső egyes fogra. A bal felső 1 fogra már nem készíthető porcelánhéj, ez a fog túlzottan károsodott. A kezelés első lépése a gyökérkezelés, majd ezután egy cirkon csappal szükséges a fogat megerősíteni. A cirkon csap teljesen fogszínű, az így helyreállított fogra már az élethű IMAX porcelán korona felhelyezhető. A többi, kevésbé sérült fogra IMAX porcelánhéj került. A végeredmény esztétikus megjelenés. A fogtorlódásból adódó helyhiányt nem tudtuk tökéletesen eltüntetni, de nem is ez volt a cél, ezzel a páciens a kezelés teljes hosszán tisztában volt. Az így elkészült mosoly természetes hatású, kiegyensúlyozott szép egészséges megjelenésű.

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.