1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szép fogak gyorsan

Tartalomjegyzék

Fogívszűkület és fogtorlódás – gyors megoldás: porcelán héj

A képen látható páciensnél mind az alsó, mind a felső állcsontban jelentős a fogívszűkület. A keskeny fogívhez azonban szép nagy fogak társulnak. Teljesen ésszerű, hogy a nagy fogak a keskeny fogívekben nem férnek el – így alakul ki a fogak torlódása. A fogtorlódás gyakori következménye, hogy az egymáson fekvő fogfelszínekről az ételmaradék és lepedék nem távolítható el teljesen. Az ott maradó lepedékben viszont a baktériumok savtermelése következtében hamar fogszuvasodás alakul ki. A képen látható páciens szinte minden foga szuvas, vagy tömött, a bal felső első foga nagyon jelentős mértékben károsodott és ez a fog sajnos el is halt a mély fogszuvasodás következtében. A képen látható esetet rendelőnkben porcelánhéj felragasztással oldottuk meg. Nézzük, hogyan.

Fogívszűkület korai kezelési lehetőségei fogszabályozással

Vajon elkerülhető e a porcelán héj? A válasz igen! Az időben elkezdett fogszabályozás fantasztikus segítség lehet! A gyermekeket érdemes már 6-7 éves korukban sőt, akár még előbb is elvinni fogszabályozási szűrése. Egyszerű fogszabályzó kezelésekkel 6-7 éves korban az állcsontok még könnyen kezelhetőek. Ebben a korban már láthatjuk, hogy felnőtt korban lesz- e fogívszűkület vagy sem. Amennyiben a fogívszűkület gyanúja a merül fel, abban az esetben mindenképp javasolt a korai kezelés. A korai kezelésekkel tehát a fogtorlódás és ezzel a másodlagos fogszuvasodás könnyen megelőzhető!

Gyermekünknél is előjöhet ugyanaz a probléma! Előzzük meg!

A felnőttek számára a korai kezelés “vonata” már elment. Ők esetleg gondoljanak gyermekükre, és időben vigyék el fogszabályozó konzultációra. Gyakori, hogy a fogív szűkületet a gyermek örökli, ugyanazt az állcsontot és ugyan azokat a nagy fogakat örökli. Érdemes tehát mihamarabb felkeresni a fogszabályozó szakorvost, akár 7 éves korban vagy még előbb is!

No de mi a helyzet felnőtt korban?

A képen látható páciens részére a legmegfelelőbb megoldás a felnőtt kori fogszabályozó kezelés lett volna. Ebben az esetben egy két fázisú kezelésről beszélhetnénk: 1. fázis – fogszabályozás, fogtorlódás rendezése 2. fázis – porcelánhéj készítése a sérült fogakra A páciens azonban nem vállalta a fogszabályozás procedúráját és anyagi vonzatait. Megértette, hogy a fogtorlódást fogszabályozás nélkül lehetetlen feloldani. Így az elkészült porcelán koronák szépek és élethűek lesznek, de a rendezetlen fogállást nem tudjuk megszüntetni. Azt is fontos figyelembe venni, hogy ilyenkor az elérhető esztétikai kezelés is kompromisszumos: szebb lesz mint volt, de lehetne belőle sokkal szebbet is kihozni.

Kezelési terv: fogszabályozás helyett porcelánhéj

A kezelési terv tehát a következő: porcelánhéj a kevésbé sérült fogakra és porcelán korona a nagyon erősen szuvas, károsodott bal felső egyes fogra. A bal felső 1 fogra már nem készíthető porcelánhéj, ez a fog túlzottan károsodott. A kezelés első lépése a gyökérkezelés, majd ezután egy cirkon csappal szükséges a fogat megerősíteni. A cirkon csap teljesen fogszínű, az így helyreállított fogra már az élethű IMAX porcelán korona felhelyezhető. A többi, kevésbé sérült fogra IMAX porcelánhéj került. A végeredmény esztétikus megjelenés. A fogtorlódásból adódó helyhiányt nem tudtuk tökéletesen eltüntetni, de nem is ez volt a cél, ezzel a páciens a kezelés teljes hosszán tisztában volt. Az így elkészült mosoly természetes hatású, kiegyensúlyozott szép egészséges megjelenésű.

Send this to a friend