Szeretem a fogaimat

Puhán borongós, hideg nap volt január elsején. Tökéletesen alkalmas a visszahúzódásra, gondolkodásra. Egy kis füzettel a kezemben ki is használtam ezt a csendes és kitüntetett napot arra, hogy átgondoljam a következő éves céljaimat és teendőimet. A listámat nézve úgy tűnik idén szinte csak újrakezdős céljaim vannak. Az egyik célom, hogy nem hanyagolom el idén a fogaimat, és elmegyek egy állapotfelmérés -re, hogy megnyugodhassak minden rendben van-e.

Merjünk újrakezdeni elrontott dolgokat

Vannak kifejezetten elrontott és kudarcosnak ítélt területeim. Például tavaly feladtam egy új fogászati szakterület megtanulását, mert túl nagynak éreztem az akadályokat. Nem tudtam több energiát befektetni, önsajnáltam, hibáztattam magam és hagytam veszni az egészet.
Az egészség, a napi rendszeres testmozgás, a tudatos étkezés, a testápolás és test szeretet terültén is lehetnek ilyen elrontott dolgaink. Nekem például a napi testmozgás és az este 6 óra utáni nem evés nem az erősségem. Ezeket mind felírtam az újrakezdős listámra.
A január elseje minden évben egy különleges nap, használjuk! Hatalmas ereje van e napnak sőt az egész hónapnak és ha ezt tudatosítjuk, újrakezdhetünk elrontott dolgokat, vagy belevághatunk egészen újakba is. Ha úgy nem ment, megpróbálom máshogy! Nem adom fel!

ÚJRATERVEZÉS!

Ön hogy áll az elrontott dolgaival? És az elrontott fogakkal?
Fogorvosként hivatásom és felelősségem az elrontott fogakról való gondoskodás. Tehát nem csak a sajátomról, hanem az Önökéről is gondoskodnom kell. Szeretném, ha idén Ön is kicsit más szemmel tekintene az elrontott fogakra. Mindegy hogy a fogat ki rontotta el, hogy Ön nem figyelt eléggé oda, vagy valaki más! Újrakezdés, újratervezés a fogápolás, a fogak egészsége területén is lehetséges!
Ha úgy érzi, nem fordított elég figyelmet tavaly a fogaira, a fogápolásra, ne hibáztassa magát! Kezdje újra, csinálja idén másként, jobban, ügyesebben, nagyobb szeretettel!

Ha van rossz élménye, fájdalmas emléke fogászati kezelésről, ne vigye magával tovább! Azért mert egyszer vagy akár százszor megtörtént, nem kell, hogy legközelebb is ugyanaz történjen! Az újrakezdés legyen új hozzáállás! Keressen más fogászatot, új fogorvost, de ne adja fel! Találjon új utakat önmagához és a fogaihoz!

Ha kudarcosan sikerült egy fogkezelés, például nem lett olyan szép, ahogy elvárta volna, vagy vannak még megoldatlan dolgok, ne adja fel! Álljon neki újra! Újrakezdés önmagáért, újrakezdés, hogy a régit lezárhassa, hogy másra koncentrálhasson!

Mennyire van élő kapcsolata a fogaival?

Lehet hogy fura kérdés, de gondolkodjon el rajta. Mintha a fogai önálló kis lények lennének. Milyen velük a kapcsolata? Mit tud róluk? Hogy áll hozzájuk? Mennyire figyel rájuk? Szereti őket? Foglalkozik velük? Tetszenek Önnek? Lehetnek ezeknek a fogaknak valami gondolataik? Ha tudnának beszélni mit mondanának Önnek?

Önismerettel a fogakért!

Én nagyon szeretem az önismereti tevékenységeket. Egy alkalommal bodywork csoporton egy páros gyakorlaton a páromat fogzománcnak állítottam be és így kapcsolódtam hozzá. A folyamat kb. fél órán át tartott és elképesztő mély élményekkel gazdagított!. Átéltem a fogzománc ártatlan tehetetlenségét, kiszolgáltatottságát és még számos kimondhatatlanul mély érzést. Többszörösére nőtt az empátiám és az alázatom a saját testem és bárki más fogzománca irányában is.

A fogzománc és a fogak csodálatos teremtmények. Hatalmas szolgálatuk által ehetünk, rághatunk jókat, képezhetünk hangokat, beszélhetünk szépen, mesélhetünk mesét. Általuk vagyunk képesek szexisen mosolyogni, körmöt rágni, cérnát elharapni, vagy beleharapni az első májusi eperbe.
Kívánom, hogy legyen a következő év a fogak tiszteletének és gondoskodásának éve. Tekintsünk fogainkra az őket megillető hálával és szeretettel!

dr. Pattogató Rita
Mosolyfelelős Praxisvezető
Budapest Dental Fogászat

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Húzás és homeopátia

Kerüljük el a kivehetőt

Luxuscikk az arany inlay? Most kiderül!

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”