1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Színelemzés

Tartalomjegyzék

Laikusként nem is gondolná az ember, hogy mennyi összetevője van egy sikeres, valóban esztétikus fogászati beavatkozásnak. Az esztétikus fogpótlás készítésekor az orvos, páciens páros mellett képbe kerül a fogorvos nélkülözhetetlen társa, a fogtechnikus. Mivel a legtöbb esetben a fogtechnikus mester nincs jelen a páciens mellett, ezért kifejezetten fontos, hogy egyértelmű információkat kapjon a páciens fogazatáról, amit az állapotfelmérésen szűrünk le először.

Fehér legyen vagy természetes?

Mikor a páciens elhatározza, hogy esztétikus fogpótlást, például cirkónium kerámia koronát vagy porcelán héjat készíttet fogorvosával, a legtöbb esetben még nem gondolja végig a részleteket. Kényelmes legyen, tartós, olyan természetes legyen, hogy lehetőleg senki ne vegye észre, és nagyon-nagyon fehér is legyen.

Az igény egyszerre érthető és lehetetlen. A nagyon-nagyon fehér eleve nem mindig természetes, ha a fogpótlás mellett természetes saját fogak is vannak, akkor a hófehér porcelán munka a legjobb fogorvosi szándék mellett is ordító műfogként fog hatni.

Akkor mitől természetes egy fogpótlás?

Egy fogpótlás, korona, porcelánhéj vagy bármilyen porcelán leplezés – legyen az fémvázon vagy fémmentes cirkónium vázon – nem akkor szép, ha egyszerűen hófehér. Akkor mutat jól, ha a saját fogak színéhez, formájához, árnyalataihoz a lehető legjobban hasonlít. Egy elsőre hófehérnek tűnő fog, alaposabban megvizsgálva, rengeteg különböző árnyalatban pompázik. Más a nyak színe, más a közepe más a metsző él színe, vagy csücske. Egy területen belül is lehet foltos, sima, csíkos stb.

Ahhoz, hogy a fogtechnikus a lehető legtermészetesebb fogszínt alakíthassa ki a porcelánból, elsősorban nagy kézügyesség, sok éves tapasztalat és rengeteg alapos információ szükséges számára a páciens eredeti fogairól.

A fogszín meghatározás: Shade Pilot® színelemzés

A fogszín egy információ a fogtechnikus számára. Ezt az adatot azonban megadhatjuk egyszerűen is, ebben az esetben a fogtechnikus fantáziájára hagyatkozunk, vagy elláthatjuk őt a lehető legrészletesebb információkkal, fotókkal, színelemzésekkel is.
A hagyományos fogszín meghatározást minden fogorvosi rendelőben a jól bevált standardizált fogszínskálával végzik. A skála szerinti fogszín az alap fogszínt valóban jól megadja, többre azonban nem képes.

Árnyalt információk egy kattintással

A fogak színe nem egyöntetű, hanem árnyalt, színképzéskor a fog a belső szerkezete, a dentin és fogzománc viszonyai is fontosak. Az árnyaltabb színelemzés meghatározására a Shade Pilot® színelemzés segítségével valósítható meg. Ez a technika fényviszonyoktól függetlenül, összetetten és biztosan képes meghatározni a páciens fogának színárnyalatát.

A fogorvos a Shade Pilot® segítségével, egy kattintással analizálja a fog színét. A műszer egy LED spectrophotometerhez kapcsolódó digitális kamerával működik, mindössze pár perc alatt elemzi a fogszínt.

A Shade Pilot® -al mérhetőek egyszerű tónusok, rajzolható a fogról árnyalattérkép, ami több színből tevődik össze. Meghatározható a fog áttetszősége, tömörsége, így a fogtechnikus utánozni tudja majd, mennyire engedje át a készülő porcelán restauráció a fényt.

Send this to a friend