1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szürke fog kezelése

Tartalomjegyzék

A fogfehérítés speciális csoportját képezik azok az esetek, mikor nem a fogazat egészének világosítására törekszünk, hanem csupán egy-egy fog fehérítését tűzzük ki célul. Ennek természetesen abban az esetben van értelme, ha e fogak színe valamilyen okból különbözik a fogsor többi fogának színétől. A cél, hogy a feltűnően más színű, általában szürke árnyalatú fogakat a fogfehérítéssel esztétikailag „besegítsük” a többi fog közé.

Mitől lesz szürke egy fog?

A gyökérkezelt fogak, ugyan funkciójukban tökéletesen működnek, de nem élő szövetek. A halott fogszövet idővel elszürkül. A legtöbbször a páciens tudja, a fogát valamikor gyökér kezelték és a színe a kezelés után pár hónappal vagy évvel változott látványosan szürkébbre, mint a mellette álló egészséges fogak színe. Máskor csak a fogszín elváltozásra lesz figyelmes és ezért fordul fogorvoshoz. Az ilyen fogakat megvizsgálva a legtöbb esetben fogbélelhalást állapítunk meg. A fog elhalhat mély fogszuvasodás vagy trauma következtében is.

Hirtelen elszürkülés hátterében trauma állhat

Ritkább az olyan eset, mikor nem történt gyökérkezelés, a fog mégis – általában elég hirtelen – elszürkül. Az ilyen fog nagy valószínűséggel szintén elhalt, gyökérkezelni szükséges. Az előzmények nélküli fogelhalást a legtöbb esetben trauma okozza. Nagyon ritkán találkozni olyan esettel, mikor a szürke fog élő. Az elszürkülés okának hátterében a legtöbb esetben kóros fogérintkezés áll. A kóros fogérintkezés hátterében rossz harapási struktúra áll, így először oki kezelés, legtöbbször becsiszolás vagy fogszabályozás szükséges.

Lézeres fogfehérítés – lehetőség a szürke szín tompítására

A lézeres fehérítés elsősorban egyedülálló, erősen elszíneződött fogak kifehérítésére való. Az ilyen fogak gyökérkezeltek, vagy elhaltak és gyökérkezelésre szorulnak, mindenesetre nem élő fogak. A fehérítés lehetősége a lézersugár nagy energiájában rejlik, ebben az esetben a lézer katalizálja, beindítja, aktívan tartja a fogfehérítési folyamatot.

A lézeres fogfehérítő kezelés során egy nagy koncentrációjú karbamid peroxidot tartalmazó anyagot viszünk fel a fog felszínére, illetve annak belsejébe. A karbamid peroxid a színanyagok szénmolekuláit képes szétbontani. Ha szétesik a szénmolekula, megszűnik az elszíneződést okozó szín is. A lézersugár ezt a fent leírt folyamatot katalizálja, sokszorosára gyorsítja.

Szükség lehet kiegészítő esztétikai kezelésekre is!

Némely esetben a lézeres fehérítés önmagában is megoldja az esztétikai problémát. Leggyakrabban azonban kiegészítő kezelésként használjuk és a fog végleges kezeléséhez a fogfehérítésen kívül egyéb esztétikai fogászati beavatkozások is szükségesek.
A lézerrel kifehérített foghoz új, világos, esztétikus fogtömést illeszthetünk, amivel a fog színe tovább javítható, természetessége fokozható.

A foganként alkalmazott lézeres kezelés mindig gyökérkezelt fogon történik. A lézeres kezelés a fog belsejében és külső felszínén is hat.

Élő fogak esetén, általában több fog együttes fehérítésére van szükség. Az egész fogazat fehérítésének igénye esetén nem a lézeres fogfehérítést, hanem a rendelőben végezhető fogorvosi fogfehérítést, vagy az otthoni fogfehérítést javasoljuk.

Kombinált fogfehérítő kezelések

Előfordulhat, hogy egyszerre állunk szemben az egész fogsor általános fogfehérítésének igényével, miközben a fogak egyike gyökérkezelt, elszürkült fog. Amennyiben ilyen esetben csak a rendelői, vagy otthoni fogfehérítést alkalmazzuk, minden fog egyenlő mértékben fehéredne, így a szürke fog, bár világosodna, ugyanúgy elütne a többi fog színétől.

Ha megfelelő esztétikai eredményt szeretnénk, akkor a szürke fog fehérítésére külön is szükség van, mely lézeres fehérítéssel végezhető el. Az egyedi fog fehérítése után következhet a fogsor minden fogának általános fehérítése, majd legvégül következik az eredetileg szürke fog esztétikus fogtöméssel való kiegészítése. Ezzel a protokollal kedvező esztétikai eredmény érhető el.

Send this to a friend