Szürke fog kezelése

A fogfehérítés speciális csoportját képezik azok az esetek, mikor nem a fogazat egészének világosítására törekszünk, hanem csupán egy-egy fog fehérítését tűzzük ki célul. Ennek természetesen abban az esetben van értelme, ha e fogak színe valamilyen okból különbözik a fogsor többi fogának színétől. A cél, hogy a feltűnően más színű, általában szürke árnyalatú fogakat a fogfehérítéssel esztétikailag „besegítsük” a többi fog közé.

Mitől lesz szürke egy fog?

A gyökérkezelt fogak, ugyan funkciójukban tökéletesen működnek, de nem élő szövetek. A halott fogszövet idővel elszürkül. A legtöbbször a páciens tudja, a fogát valamikor gyökér kezelték és a színe a kezelés után pár hónappal vagy évvel változott látványosan szürkébbre, mint a mellette álló egészséges fogak színe. Máskor csak a fogszín elváltozásra lesz figyelmes és ezért fordul fogorvoshoz. Az ilyen fogakat megvizsgálva a legtöbb esetben fogbélelhalást állapítunk meg. A fog elhalhat mély fogszuvasodás vagy trauma következtében is.

Hirtelen elszürkülés hátterében trauma állhat

Ritkább az olyan eset, mikor nem történt gyökérkezelés, a fog mégis – általában elég hirtelen – elszürkül. Az ilyen fog nagy valószínűséggel szintén elhalt, gyökérkezelni szükséges. Az előzmények nélküli fogelhalást a legtöbb esetben trauma okozza. Nagyon ritkán találkozni olyan esettel, mikor a szürke fog élő. Az elszürkülés okának hátterében a legtöbb esetben kóros fogérintkezés áll. A kóros fogérintkezés hátterében rossz harapási struktúra áll, így először oki kezelés, legtöbbször becsiszolás vagy fogszabályozás szükséges.

Lézeres fogfehérítés – lehetőség a szürke szín tompítására

A lézeres fehérítés elsősorban egyedülálló, erősen elszíneződött fogak kifehérítésére való. Az ilyen fogak gyökérkezeltek, vagy elhaltak és gyökérkezelésre szorulnak, mindenesetre nem élő fogak. A fehérítés lehetősége a lézersugár nagy energiájában rejlik, ebben az esetben a lézer katalizálja, beindítja, aktívan tartja a fogfehérítési folyamatot.

A lézeres fogfehérítő kezelés során egy nagy koncentrációjú karbamid peroxidot tartalmazó anyagot viszünk fel a fog felszínére, illetve annak belsejébe. A karbamid peroxid a színanyagok szénmolekuláit képes szétbontani. Ha szétesik a szénmolekula, megszűnik az elszíneződést okozó szín is. A lézersugár ezt a fent leírt folyamatot katalizálja, sokszorosára gyorsítja.

Szükség lehet kiegészítő esztétikai kezelésekre is!

Némely esetben a lézeres fehérítés önmagában is megoldja az esztétikai problémát. Leggyakrabban azonban kiegészítő kezelésként használjuk és a fog végleges kezeléséhez a fogfehérítésen kívül egyéb esztétikai fogászati beavatkozások is szükségesek.
A lézerrel kifehérített foghoz új, világos, esztétikus fogtömést illeszthetünk, amivel a fog színe tovább javítható, természetessége fokozható.

A foganként alkalmazott lézeres kezelés mindig gyökérkezelt fogon történik. A lézeres kezelés a fog belsejében és külső felszínén is hat.

Élő fogak esetén, általában több fog együttes fehérítésére van szükség. Az egész fogazat fehérítésének igénye esetén nem a lézeres fogfehérítést, hanem a rendelőben végezhető fogorvosi fogfehérítést, vagy az otthoni fogfehérítést javasoljuk.

Kombinált fogfehérítő kezelések

Előfordulhat, hogy egyszerre állunk szemben az egész fogsor általános fogfehérítésének igényével, miközben a fogak egyike gyökérkezelt, elszürkült fog. Amennyiben ilyen esetben csak a rendelői, vagy otthoni fogfehérítést alkalmazzuk, minden fog egyenlő mértékben fehéredne, így a szürke fog, bár világosodna, ugyanúgy elütne a többi fog színétől.

Ha megfelelő esztétikai eredményt szeretnénk, akkor a szürke fog fehérítésére külön is szükség van, mely lézeres fehérítéssel végezhető el. Az egyedi fog fehérítése után következhet a fogsor minden fogának általános fehérítése, majd legvégül következik az eredetileg szürke fog esztétikus fogtöméssel való kiegészítése. Ezzel a protokollal kedvező esztétikai eredmény érhető el.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogak fehérítése házilag

Kinek lehet fix, rögzített fogsort készíteni

Vektor terápia

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”