1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Szuvasodás megelőzése

Szuvasodás

Tartalomjegyzék

Fogszuvasodás elleni első fontos fegyver – alaposan tisztítsuk a fogainkat

Mivel minden, amit eszünk többnyire puha állagú, ezért fogaink megtisztítása is plusz eszközöket igényel. Figyeljünk oda az alapos fogmosásra és használjunk a fogkefe mellett fogselymet, interdentalis fogkefét, esetleg szájzuhanyt vagy elektromos fogkefét, hogy minél ritkábban keljen fogkőeltávolításon részt vennünk és ne keletkezzen szuvasodás.

Fogszuvasodás elleni második fontos fegyver – táplálkozzunk helyesen

Táplálékaink közé rendszeresen iktassunk be nyers zöldséget, gyümölcsöt. Az erőteljes rágás fokozottabb nyáltermelést indít el, mely segít a fogak, fogközök átmosásában. A rostos ételek megrágásával mechanikailag is tisztítjuk a fogakat. Rágjunk sokat. Ha az jobb, rágózzunk – a cukormentes rágók tényleg hasznosak és tényleg megemelik a pH értéket, ebben a témában a reklámok okos dolgot ajánlanak.

Rágassunk gyermekeinkkel is rost dús zöldségeket, nyersen. A nyers zöldségek elrágcsálása nem csak a fogszuvasodás ellen hatékony, hanem kedvezően hat az állcsontok fejlődésére is. Szebb arcprofil alakulhat ki, nagyobb az esély, hogy rendezetten álló egészséges fogak váltják majd a tejfogakat.

Fogszuvasodás elleni harmadik fontos fegyver – rendszeresség, tudatosság és önmagunk tisztelete

Aki tiszteli magát, megérti, hogy teste egy csoda, melyért felelősséggel tartozik, ápolni és védeni fogja azt. Fogaink sokkal nagyobb kincsek annál, mintsem hanyagságból, tudatlanságból elveszítsük őket. Vannak valóban nagyon komoly immunbetegségek, szindrómák, mikor az orvostudomány csak pislog tehetetlenül és sajnos az ilyen betegségek következtében már fiatalon elveszhetnek a fogak. Vannak komoly fogínysorvadással küzdő páciensek, ahol az egyszerű fogmosási tanácsok a betegség kezdetén sem segítenek. Ezek azonban nem a fogszuvasodás mindennapos következményei miatt elveszett fogak!

A legtöbb esetben a fogak elvesztése megelőzhető lenne. Ne akkor értse meg, mekkora kincs bújik a szájában, mikor elvesztette a fogait. Gondozza, ápolja őket, becsülje nagyra erejüket, tökéletességüket és szépségüket. Minden nap minimum kétszer, rendszeresen foglalkozzon velük, előzze meg a fogbetegségeket!

Fogszuvasodás megelőzése

Pácienseink többsége arra panaszkodik, hogy ugyan napi 3-4-szer is lelkiismeretesen mos fogat, mégis lyukadnak a fogai. Miért van ez? Talán egy népbetegséggel állunk szemben vagy nem tudjuk helyesen ápolni a fogainkat?

A baktériumok kedvencei a szénhidrátok

Amióta a civilizált, rohanó világ vesz körül bennünket, gyakrabban fogyasztunk friss, puha kenyeret, nem nyersen esszük a zöldséget és rengeteg szénhidrátot, cukrot eszünk, ami kedvenc táptalaja a szánkban élő baktériumoknak.

A bacik táplálkozásuk közben savakat termelnek, és ha nem távolítjuk el rövid időn belül a puha lepedéket, e bakteriális savhatásra megszűnik a fogzománc folytonossága, az alatta lévő jóval puhább dentin anyag nem tud védekezni a baktériumok inváziója ellen, elindul a fogszuvasodás.

Send this to a friend