1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Tartós kezelés lézerrel

Tartalomjegyzék

A lézeres fogínykezelés menete

Az fogászati állapotfelmérés és a digitális panoráma röntgen alapján a fogorvos kezelési tervet állít össze a fogínykezelés lehetőségeiről. Ezután az első lépés egy alapos professzionális fogtisztítás, majd a parodontológiai kürett, a fogínytasakok mechanikus tisztítása következik. Végül a megtisztított íny fertőtlenítésére lézeres ínykezelés zárja le a kezelési folyamatot. Az optimális eredmény érdekében az első kezeléssorozat alkalmával gyakrabban, később legalább negyed- fél évente szükséges megismételni a lézerkezelést az íny gyógyult állapotának szinten tartása és a további romlás megelőzése érdekében.

1. lépés: Fogászati állapotfelmérés

A kezelés magával az állapotfelméréssel kezdődik. A fogorvos megvizsgálja a fogazat állapotát, a fogak mozgathatóságát és minden esetben panoráma röntgenfelvételt készít. A röntgenfelvételen látható a fogakat körülvevő fogágy állapota, a csontpusztulás mértéke.

2. lépés: Fogászati kezelési terv

A kapott információk alapján a fogorvos kezelési tervet állít össze a lehetőségekről. A kezelési terv e-mailen vagy postán jut el a pácienshez. Szükséges esetben a kezelőorvos egy második (ingyenes) konzultáció során válaszol a felmerült kérdésekre. A kezelési terv általában tartalmazza az előkészítő kezeléseket és az esetleges fogpótlás kezelési tervét is. Súlyos fogínysorvadás esetén az első kezelési terv a fogpótlások vagy implantátum tervét nem tartalmazza. A végleges fogpótlás megtervezése a fogak és a fogágy gyulladásának kezelése után lehetséges, mivel csak ezután alakul ki, hogy mely fogak alkalmasak a fogpótlás elhorgonyzására, illetve megtámasztására.

A parodontológiai kezelések után újabb konzultáció következik, majd a készíthető fogpótlásról új kezelési tervet állítunk össze.

3. lépés: Alap szájhigiéniai kezelések

A kezelési terv elfogadása után az első lépés az alap szájhigiéniai kezelések elvégzése. Ide tartozik az ultrahangos fogkőeltávolítás illetve az Air-Brush sópolírozás. Általában egy, nagyobb mennyiségben felhalmozódott fogkő esetén két ülés szükséges. Az alap szájhigiéniai kezeléseket a legtöbb esetben klinikai dentalhigiénikus munkatársunk végzi.

4. lépés: Parodontológiai kürett

A fogínytasakok (ez lehet, hogy csak egy-egy fognál, fogcsoportnál vagy generalizáltan jelentkezik) mélyének megtisztítása először mechanikai eszközökkel, parodontológiai kürett segítségével történik. Ez a beavatkozás már érzéstelenítésben történik, a fogorvos megtisztítja, lesimítja a szabaddá vált gyökérfelszínt, a kialakult fogínytasak falait. Ez a kezelés fogcsoportonként történik, azaz egy egy ülés alkalmával maximum 6-7 fogra kiterjedően (egy kvadráns).

A parodontológiai kürettet kiegészítheti Vektor terápia, vagy antimikrobiális foto dinamikus terápia.

5. lépés: Lézeres fogíny kezelés

A fogínytasakok mechanikai megtisztítása után következő lépés. A kezelés ugyancsak érzéstelenítésben történik. A lézersugárral az orvos átpásztázza a lesimított gyökérfelszínt, a tasak alját, és oldalfalait. A lézersugár hatására a tasak mélyén megbúvó baktérium telepek, gyulladásos szövetek elpárolognak. Egy – egy fog körül 2-3 szor 30-40 másodpercig szükséges a lézersugárral körbepásztázni. Egy egész kvadráns kezelése érzéstelenítéssel együtt körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Ha teljes száj kezeléséről van szó, azt kvadránsonként (a száj egyik negyedét jelentő fogcsoport, például jobb felső kvadráns) végezzük el, azaz az egész száj összesen négy alkalommal készül el (erre az elosztásra az érzéstelenítés miatt van szükség). A baktériumszám csökkenésével a mély, krónikus gyulladás csökken illetve megszűnik. A gyulladás megszűnésével a csontot bontó folyamatok is csökkennek, illetve leállnak. Az eltűnt csont nem épül újra, de a megmaradt csont megőrizhető, feszes íny alakítható ki a fog körül.

A megfelelő hatás elérése érdekében a lézeres kezeléseket minimum 2-3 alkalommal érdemes megismételni heti rendszerességgel, majd később féléves ciklusonként ismétlő kezelés ajánlott. A lézeres kezeléseket minden esetben megelőzi a hagyományos szájhigiéniai protokoll (fogkőeltávolítás, kürett).

Send this to a friend