1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Teendő csontsorvadás esetén

Tartalomjegyzék

Miért érdemes fogeltávolítás után fél éven belül fogbeültetést kérni?

A képen látható páciens bal felső első fogát már nagyon régen eltávolították. Sajnos abban az időben a fogbeültetés még nem volt olyan rutinszerűen elérhető beavatkozás egy fogorvosi rendelőben, mint amilyen manapság. Ezért az általánosan bevált rutin szerint a páciens a hiányzó fog pótlására fémkerámia hidat kapott. A foghiány melletti fogakat a fogorvos lecsiszolta és így készült el a hídpótlás.

A kihúzott fog helyén azonban a csont nagyon gyorsan sorvadni kezd. A szervezet ugyanis úgy van kitalálva, hogy ahol nincs funkció, azaz a fogak esetén rágás, ott a szövetek elkezdenek lebomlani. A csont visszahúzódásával természetesen a fogatlan állcsontgerinc rész is elkezd a fogínnyel együtt visszahúzódni, egyre magasabbra.

Előbb utóbb tehát a foghiányt pótló porcelán pótfog alatt egyre nagyobb hézag keletkezik, a pótfog és a fogíny közé az étel beékelődik, a rés beszédkor is kellemetlen hangokat adhat. Másik probléma pedig, hogy a csont elbomlása miatt egyre kevesebb a lehetőség a hagyományos fog implantátumok beépíthetőségére, hiszen a csont 3 dimenzióban sorvad, így egyre vékonyabb és egyre alacsonyabb csontkínálat marad a foghiány helyén

Lehet e tenni a beültetett titán fog implantátumra cirkon fogkoronát?

Természetesen lehet. Bár a képen látható páciens esetén az elülső fogat már csak csípőcsontból kivett csont grafttal lehetett volna helyreállítani (ezt a páciens nem vállalta), a hátsó hiányzó fogai esetén fogbeültetés és cirkon porcelán fogkorona az esztétikus megoldás. A titán fog implantátum csavar ugyanis mélyen a csontban helyezkedik el. A fog implantátum csavarnak nem csak a külseje menetes, amely a csonttal érintkezik, hanem belül is van benne menet, ebbe kell becsavarni a fog implanátum csontosodása után a felépítményt.

Ez a felépítmény már lehet cirkonium, és erre pedig tökéletesen esztétikusan el lehet készíteni a cirkon porcelán fogkoronát.

Send this to a friend