1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Teendők fogínyvérzés esetén

Fogínyvérzés

Tartalomjegyzék

A magunk egészségéért mi magunk vagyunk a felelősek

“Az van, amit magamért teszek és az biztos, amit magamért teszek.”

Az egyik legbiztosabb, amit saját jól létünkért tehetünk, az a gondos és fegyelmezett önápolás. A fegyelmezettség ott kezdődik, ha felfogjuk a tényt, hogy a magunk egészségéért mi magunk vagyunk felelősek. Ezért mosunk fogat reggel és ezért nem fekszünk le fogmosás nélkül este. Ezért kérjük a dentalhigiénikus segítségét, ha fogínyvérzéssel küzdünk. Ezért igyekszünk betartani a fogorvos tanácsát a féléves vagy legalább éves fogászati szűréssel kapcsolatban egy állapotfelmérés keretein belül: mert fontosak vagyunk saját magunk számára!

A fogínyvérzés jel! Nem utálni, hanem észrevenni kell a test segítő szándékú üzenetét!

A fogínyvérzés segítő jel! Ne bagatellizáljuk el! Azt üzeni: “Hékás, valami baj van! Figyelj rám jobban! Ha nem tudod megoldani, akkor menj el szakemberhez! Segíts, egészséges szeretnék maradni!”

Mikor üzen a fogíny fogínyvérzéssel? Ha gyulladás van!

  • Mikor van gyulladás? Ha baktériumok vannak és az egészséges szervezet erre gyulladással reagál, hiszen nem akarja beengedni a bacikat!
  • Mikor vannak bacik? Ha lepedék vagy fogkő van a fogíny szélénél, vagy mélyebben a fog tartószerkezetének meglazulása következtében kialakult tasakokban.
  • Mi hát az alapvető teendő fogínyvérzés esetén? A bacikat (lepedéket, fogkövet) szisztematikusan, rendszeresen és fegyelmezetten el kell távolítani, így megszűnik a gyulladás és megszűnik a vérzés.
  • Hogyan távolíthatjuk el a lepedéket és a fogkövet? Fogápolással – otthon vagy a rendelőben!
  • Okos dolog tehát fogínyvérzés esetén nem mosni fogat? NEM!!!! Csak rosszabb lesz! Hiszen még több bacillus gyűlik fel, így a gyulladás erősebb lesz, ha a gyulladás erősebb, már szövetbontó anyagok is felszaporodnak – ennek hosszú távú következménye pedig már a fogíny, később a fogágy pusztulása!

Szeresd és tiszteld a tested, a fogaid és a mosolyod!

Tekintsük segítő jelnek kellemetlenség helyett!

Szeressük, tiszteljük hasznos és okosan kitalált testünket, amely képes arra, hogy a legkisebb probléma esetén azonnal, okosan, finoman jelezzen! Ne bagatellizáljuk el, figyeljünk oda a testre az őt megillető figyelemmel. Testünk egy van, kijár neki a megtisztelő figyelem és a szerető gondoskodás!

Mossunk alaposan fogat!

2 perc reggel és 2 perc este alapos, soft vagy ultrasoft fogkefével, körkörösen masszírozva a fogakat és a fogínyt is. A fogínyt is meg kell mosni, nem csak a fogak rágófelszínét! A fognak van fognyaka is, amely az ínyből bújik ki, ezt is nagyon alaposan, türelmesen és puha fogkefével masszírozzuk át. Használjunk interdentális kefét, superflosst vagy fogselymet! Takarítsuk ki a fogak közti réseket is alaposan. Legjobb módszer: 2 perc fogmosás után interdentális fogkefével történő tisztítás, majd ismét fogmosás kb. 1 percig. Még több hasznos info a megfelelő fogápolásról…

Ne ijedjünk meg a vértől!

Az a kevés kis vér a szájból kiköpve borzasztónak, aggasztónak tűnik, de fontos, hogy ne ijedjünk meg a saját vérünktől. Ha a fenti módon alaposan és tudatosan odafigyelve az ínyre és a fogközökre – megmossuk, a következő fogmosáskor már picit kevésbé fog vérezni, néhány nap alatt pedig teljesen elmúlik! No panic! Kitartás és a fegyelmezett fogmosás meghozza ismét az egészséget. Az ínygyulladás akkor alakul ki, ha valamiért kicsit elhanyagoltuk a fogmosást vagy nem tudtunk a fogköztisztítás fontosságáról. Ez a tünet még könnyen, gyorsan és akár otthon orvosolható!

Mit tesz a fogorvos vagy dentalhigiénikus a fogínyvérzés megszüntetésére?

Egy alapos fogászati vizsgálat mindig megadja a fogínyvérzés valódi okáról az információt. A legegyszerűbb esetben a kezelés egy alapos ultrahangos fogkő eltávolítás. Ez bizonyos páciensek megélése szerint teljesen fájdalommentes, mások kicsit érzékenynek tartják közben a fogaikat, de nagyon ritka az, aki fájdalmasnak tartja. Ilyen esetben egyébként érzéstelenítőt ad az orvos.

További kezelések, amennyiben szükséges:

Amennyiben az egyszerű fogínygyulladás jelei mellett fogágypusztulásról is szó van, úgy további kezelésekre lehet szükség. Az alábbiakban íme egy összefoglaló táblázat a fogínnyel kapcsolatos kezelési lehetőségekről, az egyszerű fogínygyulladás felől haladva a komolyabb fogágypusztulással járó betegségek kezelése felé:

1. Professzionális fogkő eltávolítás

Megfelelő prognózisú esetben az első és legfontosabb lépés az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy, kettő vagy akár több ülésben a fogkövesség mértékének függvényében. A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás elsősorban az íny feletti területek letisztítását végzi nagy hatékonysággal

2. Vektor terápia

Mélyebb fogínytasakok esetén, szükség lehet a mély területek megtisztíására is, melyet parodontológiai mély kürettázzsal vagy Vektor terápiával végzünk. A kezelés célja, hogy a szabaddá vált gyökérfelszínekről minden felrakódás, érdesség eltűnjön, helyette simára polírozott felszíneket kapjunk, ahol elindulhat a regenerálódás

3. Antimikrobális terápia

Visszatérő fertőzések, illetve az előzőekben ismertetett kezelések ellenére sem gyógyuló fogíny gyulladás esetén antimikrobiális fotodinamikus terápiát végzünk. A terápia segítségével a baktériumok 99%a elpusztítható, mellékhatások nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum kúra miatt rezisztensé vált gyulladáskeltő baktériumok ellen is hatásos

4. Lézeres fogíny terápia

Makacs, mély fogínytasakok esetén, szükség lehet a gyulladásos szövetek eltávolítására, melyet lézeres fogíny kezeléssel végzünk. A lézersugár elpárologtatja a tasak legmélyén megbúvó baktériumokat és elpárologtatja a gyulladásos szöveteket. A lézerfény kb. 1000nm mélységig hatol be a szövetekbe a kezelés helyén

Send this to a friend