1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Teleröntgen diagnosztika

Tartalomjegyzék

Fogszabályozás – teleröntgen diagnosztika

A fogszabályozás tervezésének egyik alapvető és elengedhetetlen eleme a teleröntgen kiértékelése. Fogszabályozási kezelés megkezdésekor érdemes felkészülni, ilyen röntgent szinte bizonyosan kérni fog a szakorvos.

Mi az a teleröntgen?

A teleröntgen felvétel egy oldalirányú koponyafelvétel. Az oldalirányú képen kirajzolódik az arcprofil, illetve a csontok, fogak oldalsó nézetből. Az állcsontok magassága, hosszúsága mérhető, illetve látható a fogak dőlése, az állcsontokhoz való viszonya. A tele röntgenfelvételen az egyes fogak külön nem láthatóak, ezek egymásra vetülnek, így ez a felvétel nem alkalmas például a szuvas fogak vagy gyökerek körüli gyulladások elemzésére. Ez a felvétel kifejezetten fogszabályozási célzattal készül.

Teleröntgen kiértékelése

A teleröntgen kiértékelése bonyolult feladat, lényegében a fogszabályozási kezelés első lépése. Sok különböző kiértékelési szisztéma és iskola létezik. Mindegyikre jellemző, hogy a röntgenfelvétel alapján bizonyos referencia pontokat, vonalakat és a vonalak, vagy síkok közt bezárt szögeket határoz meg.

Az adott személyre jellemző szögértékek segítik az orvos a tájékozódásban és a tervezés elkészítésében. E szögek, síkok és pontok kielemzésével lehet meghatározni, hogy milyen fogszabályozási kezelésre lesz szükség, milyen mértékben kell mozgatni, dönteni a fogakat, illetve milyen irányokba kell segíteni (gyermekkorban) az állcsontok növekedését ahhoz, hogy a kezelés befejezése után a normál szögtartományon belüli méréseket kapjunk.

Szükséges e további röntgenfelvétel a tervezéshez?

Igen, a teljes képhez mindenképp szükség van panoráma röntgenfelvételre is, hiszen az egyes fogak állapotáról a tele röntgenfelvétel nem ad megfelelő képet. Amennyiben a panoráma röntgenfelvételen egy-egy fog problémásnak tűnik, a részletesebb és még pontosabb tájékozódás érdekében további röntgenfelvételekre lehet szükség, ezeket intraoralis röntgenfelvételeknek nevezzük, melyek egy-két fogról adnak részlet gazdag képet.

Send this to a friend