1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Teljes fogatlanság kezelése

Tartalomjegyzék

Amikor már egyetlen fog sincs a szájban, három fő lehetőség van a fogpótlások tárházában. A legegyszerűbb, a hagyományos kivehető fogsor lényegében mindenki számára elkészíthető. Sokan azonban nem szeretnének kivehető műfogsort, más alternatívák után érdeklődnek. A teljes fogatlanság megoldására a fogbeültetés, és a beültetett műgyökerekre készíthető fogpótlás ad lehetőséget. Itt is van kivehető vagy teljesen fix fogsor. Az, hogy kinek melyik készülhet, elsősorban a meglévő csont mennyiségének, magasságának és vastagságának függvénye. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a csont, annál nagyobb esély van a fix fogsor készítésére. Minél vékonyabb és laposabb a csont annál inkább szűkülnek a fogbeültetés lehetőségei, és egyre inkább a kivehető fogsor felé billen a mérleg nyelve.

Teljes fogatlanság kezelése hagyományos kivehető fogsorral

A hagyományos kivehető fogsor műanyagból készül, és a helyben maradása csak a száj adottságaitól függ. Minél több olyan anatómiai részlet van a szájban, amelyet fel lehet használni a fogsor helyben tartására, annál stabilabb lesz a fogsor. Ha a csont nagyon elsorvadt, nagyon kevés lehetőség van arra, hogy a fogsor egy helyben maradjon a fogsor a rágáskor. A klasszikus fogsort ezért sok esetben műfogsor ragasztóval kell a szájban rögzíteni. Minél régebben húzták ki a fogakat, a csont annál inkább sorvadt. Ezért fontos, hogy amennyiben Ön még nem teljesen fogatlan, védje, óvja a fogait, hogy azok minél tovább a szájában maradhassanak. Ha pedig nem lehetséges a fogakat megmenteni, minél előbb gondoskodjon fogpótlásról, ha lehet, fogbeültetésről, hiszen a beültetett foggyökér mellett

Teljes fogatlanság kezelése mini implantátumokon rögzíthető, kivehető fogsorral

A mini implantátumokkal kombinált kivehető fogsor szintén műanyagból készül, de speciális kiegészítőket tartalmaz, melyek segítségével a fogsor felpattintható az implantátumokra, így az elmozdulása, lötyögése nagyban csökkenthető. A mini implantátumok olyan esetben javasoltak, amikor még valamennyi csont van, de az már nem elegendő a hagyományos, vastagabb méretű és ezért jobban terhelhető implantátumok behelyezésére. A vékony csontba vékonyabb implantátumok ültethetőek be. A vékony implantátumok azonban nem bírják olyan jól a rágóterhelést, így azt el kell osztani az implantátumokon és a fogatlan csonton. Ezért a megoldás szintén kivehető fogsor, de a mini implantátumok, mint kis patentok fogják a fogsort a szájban, ahol az stabilan marad. A mini implantátumokhoz rögzíthető kivehető fogpótlás nagyon sok idősebb páciensnek nyújt megnyugtató, élvezhető, esztétikailag is kedvező megoldást a hagyományos műfogsor helyett. Árát tekintve a hagyományos műfogsor árának körülbelül a duplája.

Teljes fogatlanság kezelése implantátumokon fixen rögzülő fogakkal

Teljes fogatlanság esetén fix fogpótlás csak abban az esetben készíthető, ha megfelelően vastag és erős csont áll rendelkezésre. A rágóterhelést ugyanis csak hagyományos, vastag implantátumok bírják elviselni, ezek beültetéséhez pedig vastag csontra van szükség. Az alsó állcsontban minimálisan 6 míg a felső állcsontban minimálisan 8 implantátum beültetésére van szükség ahhoz, hogy egy 10-12 fogból álló fogsor (híd) rögzíthető legyen az implantátumokon. A fogbeültetés után 6 hónapig, míg az implantátumok megfelelően csontosodnak, kivehető fogsort kell viselni. A csontosodási periódus lejára után bekerülnek az implantátum fejek, majd elkészül a fogpótlás. Az új fogsor csavarozással kerül fel az implantátum fejekre. A fogpótlást évenként minimum egyszer a fogorvos eltávolítja a fejekről, teljes tisztítás történik, majd újra csavarozás. Így az implantátumok és a rájuk rögzített fogak hosszú távon biztonsággal viselhetőek. Ez a megoldás teljesen a fix fogak kényelmét és esztétikáját képes visszaadni viselőjének.

Send this to a friend