Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Teljesen kivehető fogak

Teljesen kivehető fogak

Teljes kivehető fogsor

A fogazat elvesztésének következtében jelentős mértékben károsodik a rágóképesség, romlik az arc esztétikája, beszédzavarok jelentkeznek, s ez gyakran a munkaképesség csökkenéséhez vezet. A rágásképtelenség hátrányosan befolyásolja a tápanyagok kiválasztását is, megnehezíti az emésztést és ily módon elősegíti a gyomorfekély képződését. Az arckifejezés is jelentős változásokon megy keresztül: az orr és az állcsont körüli ráncok elmélyülnek, az állcsont előreugrik, az orr hosszabbnak tűnik. Sok esetben megváltozik a beteg családhoz, illetve a társadalomhoz való viszonya, sőt, ez pszichés gátlások kialakulásához is vezethet. A rágóképesség, az arc esztétikai és beszéddel kapcsolatos problémák könnyen áthidalhatóak akár kivehető fogpótlások készítésével, amely tökéletesen visszaállítja a rágási, hangképzési és esztétikai funkciókat.

A teljes kivehető fogpótlások részei: alaplemez, műíny és műfogak.

Az alaplemez, mely műanyagból készül, teljes mértékben fedi a szájpadlás nyálkahártyáját. Erre azért van szükség, mert fogak híján a fogsort a tapadási erő tartja a helyén. A fogtechnikus a fogsor kialakításakor arra törekszik, hogy az minél vékonyabb legyen, felszíne pedig minél simább, hogy viselője könnyen hozzászokhasson. A műíny az eredeti rózsaszín ínyt utánozza, tartja a műfogakat. A fogak műanyagból készülnek. Kiválasztásukkor minden esetben szem előtt kell tartani a beteg esztétikai igényeit: a fogak mind formailag¸ mind színben meg kell feleljenek az előző fogakkal. Rendelőnkben a teljes kivehető fogsor két választható típusa kérhető. A normál műfogsor normál esztétikus műfogakkal, míg a prémium műfogsor prémium esztétikus műfogakkal készül. A választáshoz kérje szakértő fogorvosaink tanácsát A teljes kivehető fogpótlásoknak több követelménynek kell megfelelniük. Ezek közül talán a legfontosabb hogy a fogsorok anyaga a nyál és a szájba kerülő ételek és italok hatására nem károsodhat. Ugyanakkor a műanyag nem irritálhatja sem a szájüregben levő szöveteket, sem a szervezet egészét.

A teljes kivehető fogsor tisztítása és a fogsorrögzítő paszta

Napjainkban a teljes kivehető fogpótlások olyan anyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik a fogpótlás állandó hordását. Ez azt jelenti, hogy éjszakára sem szükséges kivenni, csupán arra a néhány percre kell eltávolítani, amíg a fogsort tisztítjuk, lehetőleg minden étkezés után. A fogsor tisztítása fogkefével történik. Gyógyszertárban, drogériában kapható speciálisan erre a célra kifejlesztett fogkefe, melynek feje nagyobb a hagyományos fogkefénél. A fogsor fertőtlenítése is csupán néhány percet vesz igénybe, ezt speciális fogsorfertőtlenítő tablettákkal kell végezni. Ne feledjük, hogy a fogkő a fogsorra is lerakódhat! Kivehető fogsort viselő pácienseink arról számolnak be, hogy a fogsorragasztó nagymértékben növeli komfortérzetüket. Több, a szakirodalomban megjelent tanulmány szerint a fogsorragasztó rendszeres használata nem csak a beteg biztonságérzetét fokozza, de jelentős mértékben csökkenti a csontgerinc (állcsont) sorvadását is.

Teljes fogsor - utókezelés és korrekció

Ha a beteg elégedetten távozik új fogsorával, a kezelés még ekkor sem tekinthető lezártnak. A műfogsor bizonyos értelemben olyan, mint egy pár új cipő: méretre készült ugyan, de esetenként sérthet/törhet. Használat közben derül ki, hogy melyek azok a pontok, amelyekből a rendszeres kontrollok alkalmával le kell csiszolni egy kicsit. Sosem szabad megvárni, míg a fogsor annyira feltöri az ínyt, hogy az kisebesedjen. Az első kellemetlen jelzésnél vissza kell fordulni a kezelőorvoshoz. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos az új fogsor rendszeres ellenőrzése: eleinte hetente, aztán havonta, s ha már teljesen megszoktuk azt, akkor félévente. A féléves kontrollvizsgálat azért is fontos, mert így a kezelőorvos időben észreveszi, mikor szorul alábélelésre a fogsor. Ezt a csontgerinc lassú, de folyamatos sorvadása teszi szükségessé. Betegeinket arra kérjük, hogy új fogsoruk mielőbbi megszokása érdekében végezzenek el néhány gyakorlatot: tükör előtt hangosan olvassanak fel, vagy minél többet beszélgessenek családtagokkal, ismerősökkel, hogy nyelvük mihamarabb hozzászokjon az új viszonyokhoz. Ezek a gyakorlatok a hangformáló képességet fejlesztik.
AlphaBio®  fogászati implantátum
129 000 Ft145 000 Ft
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
139 000 Ft155 000 Ft
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
169 000 Ft185 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.