1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Teljesen kivehető fogak

Tartalomjegyzék

Teljes kivehető fogsor

A fogazat elvesztésének következtében jelentős mértékben károsodik a rágóképesség, romlik az arc esztétikája, beszédzavarok jelentkeznek, s ez gyakran a munkaképesség csökkenéséhez vezet. A rágásképtelenség hátrányosan befolyásolja a tápanyagok kiválasztását is, megnehezíti az emésztést és ily módon elősegíti a gyomorfekély képződését. Az arckifejezés is jelentős változásokon megy keresztül: az orr és az állcsont körüli ráncok elmélyülnek, az állcsont előreugrik, az orr hosszabbnak tűnik. Sok esetben megváltozik a beteg családhoz, illetve a társadalomhoz való viszonya, sőt, ez pszichés gátlások kialakulásához is vezethet.

A rágóképesség, az arc esztétikai és beszéddel kapcsolatos problémák könnyen áthidalhatóak akár kivehető fogpótlások készítésével, amely tökéletesen visszaállítja a rágási, hangképzési és esztétikai funkciókat.

A teljes kivehető fogpótlások részei: alaplemez, műíny és műfogak.

Az alaplemez, mely műanyagból készül, teljes mértékben fedi a szájpadlás nyálkahártyáját. Erre azért van szükség, mert fogak híján a fogsort a tapadási erő tartja a helyén. A fogtechnikus a fogsor kialakításakor arra törekszik, hogy az minél vékonyabb legyen, felszíne pedig minél simább, hogy viselője könnyen hozzászokhasson.

A műíny az eredeti rózsaszín ínyt utánozza, tartja a műfogakat.

A fogak műanyagból készülnek. Kiválasztásukkor minden esetben szem előtt kell tartani a beteg esztétikai igényeit: a fogak mind formailag¸ mind színben meg kell feleljenek az előző fogakkal.

Rendelőnkben a teljes kivehető fogsor két választható típusa kérhető. A normál műfogsor normál esztétikus műfogakkal, míg a prémium műfogsor prémium esztétikus műfogakkal készül. A választáshoz kérje szakértő fogorvosaink tanácsát

A teljes kivehető fogpótlásoknak több követelménynek kell megfelelniük. Ezek közül talán a legfontosabb hogy a fogsorok anyaga a nyál és a szájba kerülő ételek és italok hatására nem károsodhat. Ugyanakkor a műanyag nem irritálhatja sem a szájüregben levő szöveteket, sem a szervezet egészét.

A teljes kivehető fogsor tisztítása és a fogsorrögzítő paszta

Napjainkban a teljes kivehető fogpótlások olyan anyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik a fogpótlás állandó hordását. Ez azt jelenti, hogy éjszakára sem szükséges kivenni, csupán arra a néhány percre kell eltávolítani, amíg a fogsort tisztítjuk, lehetőleg minden étkezés után. A fogsor tisztítása fogkefével történik. Gyógyszertárban, drogériában kapható speciálisan erre a célra kifejlesztett fogkefe, melynek feje nagyobb a hagyományos fogkefénél. A fogsor fertőtlenítése is csupán néhány percet vesz igénybe, ezt speciális fogsorfertőtlenítő tablettákkal kell végezni. Ne feledjük, hogy a fogkő a fogsorra is lerakódhat!

Kivehető fogsort viselő pácienseink arról számolnak be, hogy a fogsorragasztó nagymértékben növeli komfortérzetüket. Több, a szakirodalomban megjelent tanulmány szerint a fogsorragasztó rendszeres használata nem csak a beteg biztonságérzetét fokozza, de jelentős mértékben csökkenti a csontgerinc (állcsont) sorvadását is.

Teljes fogsor – utókezelés és korrekció

Ha a beteg elégedetten távozik új fogsorával, a kezelés még ekkor sem tekinthető lezártnak. A műfogsor bizonyos értelemben olyan, mint egy pár új cipő: méretre készült ugyan, de esetenként sérthet/törhet. Használat közben derül ki, hogy melyek azok a pontok, amelyekből a rendszeres kontrollok alkalmával le kell csiszolni egy kicsit. Sosem szabad megvárni, míg a fogsor annyira feltöri az ínyt, hogy az kisebesedjen. Az első kellemetlen jelzésnél vissza kell fordulni a kezelőorvoshoz. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos az új fogsor rendszeres ellenőrzése: eleinte hetente, aztán havonta, s ha már teljesen megszoktuk azt, akkor félévente.

A féléves kontrollvizsgálat azért is fontos, mert így a kezelőorvos időben észreveszi, mikor szorul alábélelésre a fogsor. Ezt a csontgerinc lassú, de folyamatos sorvadása teszi szükségessé.

Betegeinket arra kérjük, hogy új fogsoruk mielőbbi megszokása érdekében végezzenek el néhány gyakorlatot: tükör előtt hangosan olvassanak fel, vagy minél többet beszélgessenek családtagokkal, ismerősökkel, hogy nyelvük mihamarabb hozzászokjon az új viszonyokhoz. Ezek a gyakorlatok a hangformáló képességet fejlesztik.

Send this to a friend