1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Tömés cseréje utáni fogfájás

Fogtömés cseréje után kialakuló fogfájás

Amalgám vagy esztétikus fogtömés után néhány páciens panaszkodik az újonnan tömött fog érzékenységére. Van, aki komolyabb fájdalmat él meg, van, hogy csak kisebb érzékenység jelentkezik. Fájdalom esetén a javaslat általános: mihamarabb fogorvoshoz fordulni!

Másodlagos szuvasodás

Egy régi amalgámtömés, vagy esztétikus tömés alatt másodlagos szuvasodás alakulhat ki. A másodlagos szuvasodás terjedhet egészen mélyre is, úgy, hogy szinte eléri a fog belsejében található idegcsatornát. Sok esetben mélysége ellenére a fogszuvasodás panaszt még hosszú ideig nem okoz, esetleg csak kellemetlen szájszagot.

Töméscsere indokolt

A fogászati állapotfelmérés során a fogorvos észreveszi a szuvasodást, ilyenkor többnyire töméscserét javasol. A szuvasodás eltávolításakor az üreg alja azonban jelentősen megközelítheti az ideget.

Türelem dentint terem…

Ha időben vagyunk, és a folyamat még „elkapható”, elkészülhet az új esztétikus fogtömés. A mély szuvasodás miatt azonban a tömés alatt a fog egy ideig érzékeny lehet. Szép lassan azonban az érzékenység csökken, mivel az üreg alján idővel kemény fogszövet (dentin) képződik, ami az érzékenységet csökkenti, majd az teljesen elmúlik. Az is előfordulhat, hogy egy ideig gyógyszeres tömés kerül a fogba. Az átmeneti idő alatt a fog megnyugodhat, fájdalom esetén viszont további kezelés szükséges. Fontos! Az érzékenység nem kínzó fogfájdalmat jelent. Ha fájdalmat érez, keresse fel ismét fogorvosát!

És, ha már túl késő…

Sajnos a fogszuvasodás sokáig nem mutat fájdalmas tüneteket. Sőt, ha fogfájással megyünk a fogorvoshoz, szinte biztos, hogy egyszerű töméssel már nem lehet megoldani a folyamatot. Egészen mély szuvasodások is képesek nem fájni, talán csak épp akkor lobban be a folyamat, mikor a fogorvos megpróbálja a fogat megmenteni, de ekkor már túl késő.

Ha a fogtömés segítsége nem időben érkezik, a fertőzés már következményekkel jár – az új tömés alatt kialakulhat fogfájás. Ebben az esetben mihamarabb ismét a fogorvosi rendelőt kell választani a házi praktikák helyett. A kezelés nagy valószínűséggel ugyanis gyökérkezelés.

Mikor gondoljunk a gyökérkezelés lehetőségére?

  • fog fokozottan érzékennyé válik hidegre
  • hideg hatására jelentős fájdalom alakul ki, mely a hideg hatás után sem múlik el azonnal, csak hosszabb idő után cseng le
  • időben kicsit később összeharapásra komoly fájdalom érezhető,
  • este a fájdalom spontán, magától is kialakulhat, reggel könnyebb elviselni, vagy nem is érezni semmit
  • melegre is érzékennyé válik a fog, feszít, fáj