1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Tömés félelem és fájdalom nélkül

Tartalomjegyzék

Fájdalommentes fogászat a kiindulópont csupán

“Először féltem, aztán már valóban mosolyogva mentem…”

Az alábbi cikk egy páciens visszajelzése, egy hosszabb történet egy részét olvashatod egy fogtömésről.

A hölgy számos rossz, gyerekkori fogorvos emléket sorolt fel, majd foghúzások, gyötrelmek közepette, SZTK-ban töltött hosszú várakozások, többszörös kínszenvedések majd több privát fogorvosi rendelő látogatás után jutott el hozzánk.

Ismerős? A félelem is és az esetleges halogatás is?

Mi történt aztán?

Olvasd el, mert nemcsak egy sikertörténet, de van benne még egy csavar is.

Fájdalommentességet akarok

Ismertem már hírből a fogorvosi rendelőt, mert sok jót hallottam róla. El is határoztam, hogy a következő esedékes fogorvosi vizitemet náluk fogom megejteni. Talán lassabban intéztem volna az időpontkérést, de egy reggelre azt vettem észre, mintha letört volna egy pici az egyik fogamból. Kértem első időpontot, ami – mivel nagyon jók, keresettek – bizony hetekkel odébb volt. Egy egészen picit el is csodálkoztam, sőt még egy fajta sértettség is volt bennem, mert ha éppen ez sürgős lenne, akkor hogyan élném túl ezeket a heteket?

Igyekszünk a lehető leggyorsabban biztosítani az első alkalmat, de az lenne a legjobb, ha még nem fájós foggal érkeznél, hanem előrelátóan egy következő esedékes fogorvosi ellenőrzésre. Amikor még nem kell rohanni.

Nem akartam túl problémás páciensnek látszani, de azért megkérdeztem a telefonban, hogy „Lehetséges hogy ürül hely mostanában?” Feltételeztem, hogy a doktornő méltán népszerű, de azt is tudtam, hogy influenza szezon miatt is lehetséges a lemondás.

„Természetes, szólni fogok, felvettem a listára” mondta a recepciós, és igazat mondott. Tényleg volt lemondás, pár nap múlva egy este telefonon érdeklődtek, hogy tudok-e jönni másnap délelőtt. Elérhetővé tettem magam, hiszen fontosnak tartottam magam és a lehetőséget.

Így történt, hogy még ugyanazon a héten eljutottam a rendelőbe.

Az első alkalom – féltem, de megpróbáltam nyitottan

Az első fél órás alkalom arról szól, hogy kitöltök egy elég hosszú kérdőívet, aláírom a soknak tűnő papírt, amivel a GDPR jóvoltából már mindenhol szembesülnöm kell, és azonnal elkészült az e-mail címemre a saját e-mail címemmel és jelszómmal elérhető “MyBudapestDental” fiókom – már aznap ott találtam az elkészített röntgent és a kezelési tervet is az árajánlattal. A papírmunka miatt kellett tíz perccel korábban érkezni, mert pontban tízkor bekísértek a doktornőhöz. Egyértelmű – ha én kések, a doktornő késve végez a következő időpontra. Az, hogy nálam időre volt minden, feltételezte, hogy előttem lévő vendégek is időre jöttek.

A doktornő mosolygott. El is felejtettem mondani, a recepción is mosolyognak, kellemes halk zene szól, és alapvetően következő alkalmakkor már tudtam is élvezni mindezt – de a legelső alkalommal annyira izgatott voltam, hogy csak a doktornő szemét láttam – bátorító volt. Leültetett. Kikérdezett.

Legelső alkalommal nagyjából negyed órát szánj rá az iratok kitöltésére.

Könnyen elérhető helyen található a rendelő, de a belvárosban nehézséget jelenthet a parkolás, így ezt is kalkuláld be.

A kezelési tervet legtöbbször már aznap feltöltik az elkészített MyBudapestdental fiókodba.

Meghallgatott, dicsért vagy bólogatott, mindent kommentált, hogy mit és hogyan tesz, és mindez megnyugtatott. Egy pillanatig nem kellett szégyenkeznem. Elmondtam, hogy félős vagyok, és ezért jóval többet beszélek és kérdezek – legalább magamat ismerem, húztam félre a szám ironikusan. Viszont a mindig kedves doktornő, Dr. Déry Judit megnyugtatott, hogy sokan félnek előszörre, hozzá van szokva, sőt neki az lesz külön öröm, amikor majd mind a ketten érzékeljük, hogy egyre magabiztosabban ülök be a székbe.

A panoráma röntgen csak pár percet vett igénybe, a folyosón egy másik kis szobába kísértek. Mire visszaértem, a felvétel már ott volt a képernyőn. Jól esett ez a gyorsaság.

Fájdalom nélkül – döbbenetes a különbség

Az első alkalommal csak beszélgettünk, arról, hogy mit lát a képernyőn és a fogaimat átnézve, és mit javasol tenni. Amivel érkeztem, a letört fogszél nem jelentett gondot, olyan kicsi volt a recésség, hogy csak ledörzsölte az élét. Mivel fogkövem sem volt jelentős, és akkor még féltem, így nem kértem fogkőleszedést, pedig lehet, hogy lett volna rá idő. Utólag elmondhatom, hogy mai mosolygós önmagam már kérte volna, mert már tudom és tapasztaltam: félelem nélkül az ultrahangos fogkőleszedés ilyen odafigyeléssel valóban fájdalommentes, bár tényleg érzem, hol dolgozik éppen a doktornő.

Viszont talált a fogorvos helyrehoznivaló szuvasodást – ledöbbentem, és szégyelltem magam kissé, hogy nem tudtam róla. Pedig nem mindig látható, itt van egy cikk arról, hogy Miért nem látom, ha lyukas a fogam.

Ekkor is megnyugtatott a fogorvosnő, hogy én megtettem amit kellett, eljöttem ide, innentől az ő dolga, hiszen ők jobban látják műszereikkel és gyakorlatukkal a fogaimat mint én.

Az én feladatom az volt, hogy időpontot egyeztessek a recepción, illetve időben megjelenjek. Ebben megegyeztünk. Mosolyogva.

Ez utóbbi még akkor nem volt feladatom. De kacérkodtam vele, hogy hátha sikerül majd.

Fúrás és fogtömés

A második találkozás előtt elolvastam a weboldalon a fájdalommentességre vonatkozó írásokat. Tudtam, hogy egy érzéstelenítő zselével elzsibbasztják az ínyemet ott, ahová a szurit kapom. De így volt ez más fogorvosnál is, mégiscsak fájt ezelőtt, és szorítottam a karfát.

Az érzéstelenítő injekció előtt gyümölcsös ízű articain tartalmú érzéstelenítő zselével bekenve már a nyálkahártya is érzéstelenedik. Ezzel a technikával a páciens már az érzéstelenítő injekció beadását sem érzékeli.

Az általunk használt Ultracain DS-Forte nevű érzéstelenítő szer a hagyományos Lidocain injekció hatáserejét négyszeresen haladja meg, így tökéletes érzéketlenséget biztosít.

És most jön a döbbenet: a zselével nemcsak megsimogatták a belső felét a számnak, hanem egy percre ott is hagyták, – és TARAAAAM, ez tényleg hatott! Odafigyeltek rám, rászánták az időt, valóban nem siettek, és valóban nem éreztem a tűszúrást! Természetesen utána sem éreztem a fúrást, és más egyéb műveleteket sem, de ezt azért megszoktam már más elegáns és minőségi fogászatban is.

Amikor végeztünk, persze már mentem volna kifelé, de még rám mosolygott a doktornő, és elmondta a teendőket. Amit naná hogy elfelejtettem volna megkérdezni. A fogtömés miatt ugyan ehetnék, – mondta – mert fényre kötő, így már most is megfelelő, de óvott tőle, hogy egyek, mikor még el van zsibbadva a szám. Beszélt az aznapi fogápolásról, és arról, hogy ha úgy érzem, vehetek be fájdalomcsillapítót, de nem szokott kelleni. Legtöbbször csak a szúrás helye fáj később, és nem a fog.

Az utófájdalom nélküli fogtömés záloga az SDR tömőanyag, kattints a ide a leírásért és videóért.

A közepes és nagyobb tömések esetén a tömés bázisát ezzel építjük fel a Budapest Dental Fogászaton, már 2011-től kezdve. Bár ez a tömőanyag drágább, de a Páciensek sokkal kevesebbszer panaszkodtak utófájdalomra, így a bevezetés után már pár hét leforgása alatt minden fogorvosunk átállt erre az anyagra.

Nem csak hogy fájdalommentes, de ráadásul…

Aki félős, bármi ok miatt, mert vadállat fogorvossal találkozott gyerekként, vagy csak sok problémája volt a fogával és nem volt meg a bizalma önmagában, és nem gondolta hogy ő kézben tudná tartani az eseményeket, nos nekünk az az elsődleges dolog, hogy ne kínozzanak már többet, ugye? Azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül, hogy azt akarom: Legyen fájdalommentes.

Bizony, ki is egyeztem volna ezzel és csak ezzel az előnnyel.

Amit viszont többet kaptam ebben a fogászatban, az sokkal értékesebb. Rádöbbentem, hogy szép lassan múlik a félősségem, és ennek legjobb mutatója az, hogy már nem akarom ann

Send this to a friend