1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Tömés utáni fájdalom

Tartalomjegyzék

Mihez kezdjen a fogtömés után fájdalommal?

A fogtömés a fog elveszett szövetét pótolja. Ezzel védi a mélyebben levő szöveteket. Egy fogtömés akkor van rendben, ha Önnek eszébe sem jut. Az egy dolog, hogy az érzéstelenítés miatti tűszúrás helye, még egy ideig fáj. Az is egy dolog, hogy egy két napig érzékeny. De ha a fogtömés után fájdalom jelentkezik, Ön most valószínűleg bosszús, csalódott, és nem feltétlenül tudja, mi a jó lépés. Hiszen a fogtömés épp arra lenne való, hogy ne legyen fájdalom, nem igaz?

Az első lépés, hogy semmiképp ne kapkodjon, figyeljen kicsit önmagára. A pánik, vagy a düh nem fog segíteni. Nem azt mondom, hogy ne legyen dühös, csak közben figyeljen. Milyen jellegű a fájdalom? Erősebb mint volt? Más fajta? Hidegre jelentkezik? Magától alakul ki? Ráharapásra érzi? Spontán megjelenik? Éjjel megjelenik? A fogsorok összezáródása rendben van? A fogínye fáj vagy a foga?

Ezeknek az érzéseknek a megfigyelése fontos, ebből fogja tudni eldönteni, mit tegyen, ehhez adok segítséget a cikkben.

Sokan azonban önmegfigyelés helyett inkább hibáztatni kezdenek. A felelős megkeresése rendben van (én 99%-ban végül magamat találom felelősnek  a velem történtekért, de tudom, hogy ezzel nem ért mindeki egyet). Ezért én is írok erről pár szót. De ha ez a kör lement, érdemes befelé fordulni, a fájdalom felé, hogy sikerüljön eldönteni, mit kell tenni a foggal.

Sürgős fogászati panasz, fogtömés után fájdalom

Ki a hibás ha a fogtömés után fájdalom jelentkezik?

Őszinte leszek. Annak ellenére, hogy mi, itt a Budapest Dental Fogászaton a kritikus állapotú fogak megmentésére specializálódtunk, sajnos veszítünk el páciens bizalmat azért, mert a fogtömés után fájdalom jelentkezett, vagy erősödött fel.  Pedig nem csak az egyszerű töméseket csináljuk nagyon kifinomult módon, de a mélyen szuvas, rizikós fogak ellátásához is elég sok szakirodalmat olvastunk, és elég sok tapasztalatunk, és elég sok spéci anyagunk és technológiánk van… és mégis, néha megtörténik a fogtömés utáni fájdalom.

És a páciensünk csalódott és elégedetlen, mert úgy gondolja, az orvosa nem jól oldotta meg a problémáját.

Egészen biztosan van olyan, amikor valóban a fogorvos hibázik. Nincs hibátlan orvos, sőt, sajnos vannak valóban lelkiismeretlen szakemberek, az orvosi területen éppúgy, mint bármely más szakmában. Én is találkozom súlyosan elrontott esetekkel, amikor valóban az orvos hozzáértésének vagy alaposságának hiányán csúszott el a dolog.

De a fogtömés után jelentkező fájdalomért  sok esetben mégsem a fogorvos munkája, hanem a fog idegszövetének fertőzöttsége a felelős. Ezt fontos Önnek is tudnia, mert így lehetősége lesz a fog megmentésére is. Sőt, ha tovább olvas, el tudja majd dönteni, hogy vajon az ön fogtömés utáni fájdalma, miért alaklulhatott ki, és mi lesz a legjobb megoldás.

Gyökérkezelt fog újra fáj - fogászati CT vizsgálat

Mi van a fogtömés után fájdalom hátterében?

Fogtömés után fájdalom több okból is kialakulhat, vegyük ezek közül a leggyakoribb lehetőségeket:

 • A fogtömés felépítése során az íny sérült
 • A fogtömés túl magas
 • A fogtömés nem túl mély, de feszül a fogban
 • A fogtömés előtt a fog mélyen szuvas volt
 • A fogtömés már későn kerül a fogba, a fogbél fertőzött
 • A fogtömés elhalt fogra készült
 • A fogtömés gyökérkezelt fogba készült
 • A fogtömés repedt fogba készült

Mint Ön is láthatja, a téma meglehetősen bonyolult. A fenti lehetőségek közül vannak olyan esetek, amikor a fogtömés utáni fájdalom magától elmúlik, van amikor gyógytömésre múlik el, van amikor a fogbél visszafordítható gyulladásának kezelésére Vital Pulpa Terápiára lezs szükség, van amikor a gyulladás már nem visszafordítható, van amikor gyökérkezelni kell és van, hogy el kell a fogat távolítani.

Jogos tehát az aggodalom, miért van fogtömés után fájdalom és mi lesz az ilyen fog sorsa? Nézzük sorra a legygakoribb lehetőségeket és megoldási lehetőségeket.

A fogtömés felépítése során a fogíny sérült

Fogíny sérült fogtömés után fájdalomA puhává vált fog szöveteket a fogorvos a fogfúrás során eltávolítja. Így egy meghatározott formájú üreg alakul ki a fogban. Mivel ennek az üregnek egy vagy több oldala hiányzik, ezért oldalról meg kell támasztani ahhoz, hogy egy fogforma kialakítható legyen.

Ezt a megtámasztást egy matrica nevű eszközzel végzi minden fogorvos.

A matricát úgy kell hozzáilleszteni a foghoz, hogy az tökéletesen illeszkedjen, és így a tömőanyag, amikor megszilárdul, pontosan ugyanazt a formát vegye fel, mint amilyen az eredeti fog formája volt.

Sok esetben a szuvasodás fogíny alatt kezdi el támadni a fogat, ezért a matricát is a fogíny alá kell a fogorvosnak helyeznie.

A kezelés során ezt a páciens nem érzi, de az érzéstelenítő hatásának elmúltával kellemetlen fogíny fájdalom jöhet elő. Kicsit olyan érzés, mint amikor megvágjuk az ujjunkat vagy bármely más testrészünket. Ez a típusú fájdalom egy-két nap alatt szépen lassan elmúlik. Enyhítésén dolgozhatunk azzal, ha finoman, körkörösen, alaposan megmossuk fogkefével ezt a területet. Használhatunk még gyulladáscsökkentő szájvizeket is.

A fogtömés túl magas

Amikor a fogtömés rágófelszínét alakítjuk ki, picit mindig nagyobbra formázzuk, mint amilyen az eredeti fogfelszín volt. A matrica eltávolítása után következik a rágófelszín kialakítása. Ilyenkor Ön zsibbadt, így bizonyos esetekben nem érzi megfelelően azt, hogy magas e még a tömés vagy sem.

Ha a fogtömés magas, az azzal jár, hogy rágáskor az adott fogat nagyobb rágőerő éri, mint amennyihez szokott. Ez a fogtömés után fájdalom érzetét alakíthatja ki.

Ilyen esetben, amikor ön megfigyeli a fogát, illetve annak környezetét, érezni fogja ezt a koria érintkezést.

Ha  akorai érintkezés egy-két nap alatt nem kopik be az Ön egyéni rágópályáinak megfelelően (kis eltérés esetén ez jellemzően megtörténik), akkor érdemes visszamennie a fogorvoshoz igazításra. A fogtömés beállítása után, amennyiben a fájdalmat valóban ez az eltérés okozta, egy-két órán belül csökkenni fog a fájdalom

A fogtömés nem túl mély, de feszül a fogban

A fogtömések fényre kötő kompozit anyagból készülnek. A kompozit egy olyan műanyag, amiben igen finomra porított üvegpor van beágyazva a kötés előtt puha, folyéákony műanyag bázisba.

A tömés a megvilágítás hatására szilárdul meg a fogban.

A megszilárdulás közben a kompozitok zsugorodnak. A zsugorodás feszültséget okozhat. A fezsültség pedig a fogtömés után fájdalom képében jelezheto Önnek a problémát.

Teendők:

 1. Várni egy kicsit. Enyhe feszülés esetén ez a probléma magától rendeződhet néhány nap alatt.
 2. Visszamenni a fogorvoshoz, és kérni a fogtömés cseréjét. Ebben az esetben először ideiglenes fogtömés fog készülni, majd egy következő ülés alkalmával, ha a fogtömés utáni fájdalom már elmúlt, akkor lehet a fogba új, végleges tömést készíteni. A végleges fogtömés készülhet más tipusú kompozitból is, mint az első alkalommal.

A fogtömés feszülése a fogban megfelelő anyagokkal és technikával megelőzhető! Az olcsó kompozitok, a gyors, szabálytalan technika okozhatnak ilyen jellegű fájdalmat. Ha kicsit tovább olvas, a fogtömés árak kérdéskörénél részletesen kifejtem, miért érdemes valamivel többet költeni a tömésre. Nem csak a fogtömés utáni fájdalom marad el, de a fogtömés lényegesen tartósabb is lesz, mint az olcsóbb technikáknál.

A fogtömés előtt a fog mélyen szuvas volt

Fogtömés után fájdalom alakulhat ki a szuvasodás eredeti méretétől függően. A fogtömés méretét az határozza meg, hogy mennyi szuvas fogszövetet kellett eltávolítani. A szuvas fogszövet tele van baktériumokkal. ezek a baktériumok a fogideg felé a dentintubulusokon keresztül áramolhatnak. Minél mélyebb a szuvas üreg, annál fertőzöttebb a dentinszövet, így annál nagyobb esély van a pulpaszövet fertőzésére.

Ha a pulpaszövet fertőződik, gyulladással reagál. A szöveti fertőzöttség eleinte fájdalommentes, később ingerre – például hidegre vagy édesre fájdalommal reagál. Később, ha a fertőzés még erősebb már spontán fáj a fog. Majd, amennyiben a fog elhal, maga a fogidegszövet már nem fáj. A fertőzés azonban tovább halad a foggyökér csúcsán, és a gyökérhártya rendszerben alakít ki gyulladást. ekkor a fog ráharapásra válik fájdalmassá.

A nehézség az, hogy a fogorvosi székben csak a szuvas dentinszövet megfelelő eltávolítására van lehetőség, de a fogorvos nem tudja megítélni a fogideg szövetének fertőzöttségét. Ha ez a fertőzöttség egy határon belül van, és a kezelés megfelelő fertőtlenítéssel megtörténik, a gyulladás csökkenhet és a fogtömés után nem alakul ki fájdalom. Ha a fertőzöttség már átlépett egy határt, a fogorvos bármennyire is precíz volt, a szuvas szövetek eltávolítása már nem lesz elég a pulpának a gyulladás leállításához, így fogtömés után fájdalom fog kialakulni.

Az ilyen fájdalom jellemzően visszafordíthatatlan fogbélgyulladás, melynek a terápiája a gyökérkezelés.

Kicsit lejjebb, a fogtömés és a fogászati árak fejezetnél néhány gondolatot adok arra az esetre, hogy ilyen esetben miért érdemes olyan fogászatot felkeresni, amelyik ismeri a Vital Pulpa Terápia módszerét, és így nagyobb eséllyel kerülheti el a gyökérkezelést.

A vital Pulpa terápia a biológiai alapú fogmegtartás és gyógymód koncepciója. Az alábbi video az Európai Endodonciai Társaság jóvoltából készült, nagyszerű oktató video a témáról!

A fogtömés már későn kerül a fogba, a fogbél fertőzött

Ha a fogbél túlzottan fertőzött, benne a szövetek egy része már el is hal. Ez a fogbélelhalás kezdetben csak részleges, így a rendelőben, az Ön foga a vitalitás vizsgálat során életjeleket fog mutatni. Így  afogorvos a fogtömés mellett fog dönteni, nem pedig a gyökérkezelkés mellett.

Ha fogtömés után olyan fájdalom alakul ki, ahol a fogát kicsit megnagyobbodottnak érzi, ráharapásra kezd fájdalmassá válni, vagy míg tömés előtt inkább hidegre reagált, és tömés után inkább melegre feszültséget érez, nagy esély van arra, hogy a fogbélben elhalt területek alakultak ki, mely a fog nekrózisához, elhalásához vezet. Ilyen esetben a terápia a gyökérkezelés lesz.

A fogtömés elhalt fogra készült

Előfordulhat, hogy a fogorvos vitalitásvizsgálat nélkül, rutinból érzéstelenítőt ad, majd a szuvas részek eltávolítása után a fogat betömi, miközben a fog már teljesen elhalt. Ilyen esetben a fogtömés után fájdalom nem a fogbélből, hanem a gyökér csúcsi részének gyulladásából fog eredni. Önnek elsősorban ráharapási panasza lesz.

Sokszor az ilyen fájdalom nem a tömés után azonnal, hanem néhány héttel, vagy hónappal később jelentkezik. Nagyítóval végzett fogorvosi munka során, elég alapos szakember kezében, megfelelő protokollok betartása mellett ez jellemzően nem fordul elő. Az ilyen hiba általában a gyors, kapkodós futószalag fogrovosnál alakulhat ki.

Az ilyen hibák elkerülése érdekében érdemes a fogtömés árak blokkot elolvasni a cikk végén!

A fogtömés gyökérkezelt fogba készült

Itt különbséget kell tennünk a régebben és a frissen gyökérkezelt fogak között.

A régebben gyökérkezelt fogak esetén, ha a tömés után fájdalom jelentkezik, az arra utal, hogy a fogyökércsatorna rendszer fertőzött, a gyökércsúcson gyulladás van. Ilyen esetben sajnos a tömés előtt gyökértömés cserére van szükség. Amennyiben sikerül a fogat maradéktalanul kifertőtleníteni és újrakezelni, akkor az ilyen fogra kerülő fogtömés után fájdalom már nem fog kialakulni.

A frissen gyökérkezelt fogaknál a gyökértömés után egy ideig kemény, hosszú távú ideiglenes fogtöméssel lehet meggyőződni a gyökérkezelelés sikeréről. Ha az ideiglenes fogtömés jól működik, nincs panasz, akkor a végleges fogtömés után nem lesz fájdalom. Előfordulhat, hogy a fogtömés a friss gyökértömés után igen hamar kerül a fogba. Ilyenkor a fog, ami néhány hete már nem érintkezett az ellentétes fogakkal, azaz nem harapott, érzékennyé, akár fájdalmassá válhat  a harapásra.

Másrészt a gyökértömés után teljesen steril, gyulladásmentes szöveti folyadék még lehet a gyökércsúcs végén. Szakirodalmi adatok szerint ez a folyadékgyölem a gyökértömést követően még 2-6 hétig jelen lehet, majd teljesen felszívódik. Frissen gyökérkezelt fogtömés után fájdalom esetén tehát érdemes néhány hetet várni.

A fogtömés repedt fogba készült

Talán ez a legnehezebb szituáció. Szabad szemmel történő kezelésnél, de sokszor még loupe nagytíás mellett sem látszódnak olyan repedések, amelyek komoly fertőzést okoznak és végül a fog eltávolításával járnak. A repedéseknek számos fajtájuk létezik, ezek közül a hosszanti repedések a legalattomosabbak. Az alsó őrlőfogaknál jellemzőbbek.

Amennyiben a repedést a fogtömés során nem sikerült felfedezni, a fogorvos számára semmi nem jelzi, hogy miért ne tömhetné be a fogat. A repedés mellett azonban baktériumok szivárognak a fogba, így a fogbél gyulladttá válik.

Sajnos a hosszanti repedéseknek nincs gyógymódja, az ilyen fogakat legtöbbször el kell távolítani.

A fogtömés ára, és amit erről tudni érdemes

A fogtömés árát több tényező befolyásolja:

 • anyagok, amiket a fogorvos használ
 • technológia amit a fogorvos használ
 • ráfordított idő mennyisége

A fogtömés elkészítésének kardinális pontjai, ahol egyrészt megelőzhető a fogtömés utáni fájdalom kialakulása, másrészt a fogtömés tartóssága megnövelhető, a következők:

 • nagyító használata
 • fog oldalának felépítése – matricázás
 • fogtömő anyag minősége
 • fogtömés technikájának minősége
 • Vital Pulpa Terápia koncepciója

Nézzük sorban, miért is tud többet egy drágább fogtömés, és miért érdemes rákölteni. Hogyan válik hosszú távon az ilyen drága tömés mégis olcsóbbá?

Nagyítás:

Ha  a fogorvos nagyítót használ, képes elkülönítve kezelni a dentin szöveteket. Ez hozzájárulhat a gyökérkezelés elkerüléséhez. A szelektív dentinmanagement a fogmegtartás biológiai alapú gyógymódjának része. Ez a gyógymód csak nagyításban értelmezhető. Ha mélyen szuvas fogának kezelése során szeretné elkerülni a gyökérkezelést, nagyobb eséllyel teheti ezt meg, ha nagyítást alkalmazó fogorvoshoz fordul.

Szintén a nagyítás ad lehetőséget a veszélyes repedések feltérképezéésre. Nagyítás használatával felesleges köröktől kímélheti meg magát egy menthetetlen, repedt fog tömögetése, gyökérkezelése, hosszas procedúrája esetén.

Matricázás

Fog oldalának felépítése matricával sokszor bravúros feladat. Számtalan típusú matrica rendszer létezik a fogászati piacon. Vannak olcsó és egyszerű rendszerek és vannak kifejezetten drága nagyon speciális matricák.

Mi a Budapest Dental Fogászaton a legjobb eredményeket hozó Palodent matrica rendszert használjuk. Ezzel a matrica típussal kifejezetten mély szuvasodások esetén is, pontos eredményeket érhetünk el. Ez a matricarendszer az egyik legdrágább, csak a prémium fogászatokon dolgozó fogorvosok alkalmazzák.

Egy kevésbé alkalmas, olcsóbb matricával, mély szuvasodás esetén, sok esetben nem lehet teljesen pontosan záró fogtömést készíteni. Ilyen esetben, ön a fogtömés után nem fog fájdalmat érezni, nem fog visszamenni a fogorvoshoz hogy valami gond van. De néhány év múlva, a nem jól záró matricával felépített fogtömés mellett a fog ismét szuvasodni kezd majd A fogtömés után fájdalom tehát évekkel később fog jelentkezni.

Hogy ezt elkerülje, érdemes olyan fogorvost illetve fogászatot választani a, ahol modern, precíz matrica rendszert használnak.

Fogtömő anyag minősége

Léteznek olcsó, drága és méregdrága kompozitok. A méregdrága kompozitok elsősorban esztétikájukban nyújtanak sokat, így ezekkel inkább a frontfogak felépítése során érdemes foglalkozni. Nem a fogtömés utáni fájdalom, hanem az esztétikai minőség témakörében.

Ezzel szemben az olcsó és drága kompozitok közül, nagyon nem mindegy, hogy a fogorvos a fogtömés során az ön szájában melyiket alkalmazza.

Az olcsóbb anyagok nagyobbat zsugorodnak, és kevésbé jól kötnek a fogszövethez, mint a kimunkált technológián alapuló drágább társaik. A nagyobb zsugorodás feszültséget, illetve a tömés leválását okozza a fog oldaláról. Ez pedig rés képződését kezdeményezheti, ami újabb szuvasodással jár. A nagyobb zsugorodás ráadásul, a feszültség révén, a fogtömés után fájdalmat is okozhat.

A fogtömés technikájának minősége

A gyorsan, nem megfelelő technikai tudással bevitt fogtömő anyag zsugorodása, feszültsége, elválásának lehetősége szintén nagyobb. Még abban az esetben is, ha a fogorvos a drágább, jobb minőségű kompozit anyagot alkalmazza. A legmodernebb, leginkább biológiai alapú fogtömés a biomimetikus fogtömés. Ennek technikája egészen kifinomult, a fogtömés utáni fájdalom nem jellemző.

Vital Pulpa Terápia koncepciója

A mélyen szuvas fogak ellátása során nem mindegy, milyen szakmai tudással indulunk el a kezelésben. A vital pulpa terápia biológiai alapú megközelítés, melynek célja a fog életben tartása, még kiélezett helyzetekben is. Az MTA (Mineral Trioxide Aggregate) anyag fogászati alkalmazása, a szelektív dentinmanagement és a nagyítás lehetősége teszi lehetővé a vital terápia alkalmazását, ezzel pedig a mélyen szuvas, kritikus állapotú fogak esetén a gyökérkezelés elkerülését.

Mitől lesz a drága fogtömés végül olcsó?

Mivel a fenti anyagok és technikák drágábbak, és maga a fogtömés és a fog felépítése lassabb, ezért a megfelelő módon készülő fogtömések ára drágább. Ön azt érzi, hogy egy drágább fogorvosnál vagy fogászaton jár és egy átlagos fogászattal összehasonlítva kényelmetlenül hosszú ideig ül a fogorvosi székben. A kezelés után nem, vagy rövid ideig érez fájdalmat. A fogtömés után egy-két nappal nem is emlékszik az egészre. A foga rendben van és akár évtizedeken át szolgálhatja Önt.

Ha a fogtömést évekkel később esetleg cserélni kell, az nem az újabb szuvasodásból ered, hanem az anyag fáradásából, esetleg a megváltozott harapási viszonyok következményeiből adódik. A tömés cseréje nem fog gyökérkezeléssel, csapozással és koronázással járni, vagy nem veszélyezteti a fogat fogeltávolítással.

A kb. 30-60 perccel megnövekedett kezelési idő és a néhány ezer forintos fogtömés ár különbség évekkel később fog hasznot hozni az ön számára. Így lesz végül a drága fogtömés olcsó! Érdemes tehát ezt meggondolni, rövid távon olcsó megoldás helyett megfelelő technológiát választani. A fogak kincsek, érdemes hát így is bánni velük!

Send this to a friend