1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Tömések utáni tennivalók

Tartalomjegyzék

Önnek is ismerős? Fogtömés után zsibbadt arccal, zúgó füllel, kissé kábán, figyel a fogorvos javaslataira. Később aztán nem emlékszik rá. Jön a pánik: „Mit mondott a doki? Mikor ehetek? Mi van….?”

Ne aggódjon! Az alábbi cikkben összeszedtem az étkezéstől és a fogmosás mikéntjétől a fájdalmak előfordulásáig mindent a fogtömés utáni időszakról. Így Ön tudni fogja, mire kell figyeljen és mikor kell esetleg visszamenni a fogászatra. Sőt, akkor is olvasson tovább, ha a tömött fog alapos tisztításáról szeretne több információt megtudni!

Fogászat utáni mámor…

Az úton hazafelé, boldog mámorban úszunk, végre túl vagyunk a fogászati kezelésen. Fájdalom nincs, az ajkunk furcsán bizsereg, meg mintha kicsit viszketne is, de nem a szokásos módon, sebaj, ennyi bőven belefér. Talán a bejárati ajtóig még rémlik is valami az evéssel, fogmosási tanácsokkal kapcsolatban, amiket nemrég hallottunk, otthon aztán jön a szokásos kérdés: „Mit is mondott a doki, mikor ehetek?”

Mikor lehet enni normál, esztétikus fényre kötő fogtömés után?

Az egyszerű válasz: mikor az érzéstelenítő hatása teljesen elmúlt. Ez általában 2-4 óra között változik, attól függően, hogy milyen típusú, és hány milliliter érzéstelenítő oldatot kaptunk.

A fogtömés már készen van a rendelőben, nem ennek a megszilárdulására kell várnunk. Enni azért nem szabad, mert elérzéstelenítve megharaphatjuk az ajkunkat, orcánkat, nyelvünket vagy félrenyelhetünk.
Vigyázat! Az amalgám fogtömés nem ilyen! Aki amalgámtömést kap, – nem nálunk, de máshol – ott a tömés szilárdulása hosszabb folyamat, így az első pár órában semmiképp ne harapjunk rá!

Az alsó fogaknál vegyük még komolyabban az utasítást!

Alsó érzéstelenítésnél különösen fontos, hogy ne együnk, míg az ajkunk, nyelvünk zsibbadt! A nyelvet nagyon könnyen elharaphatjuk, hiszen nem érezzük, hogy a fogak közé keveredett. Ez komoly fájdalmat és vérzést okozhat, ne toljunk ki magunkkal ennyire.

Mikor lehet enni, ha indirekt fogtömést, azaz betétet (inlay, onlay) ragasztott a fogorvos

Kerámia vagy műanyag, azaz esztétikus betétek ragasztásakor a kémiai kötés a rendelőben befejeződik, a restauráció elkészült, így csak az érzéstelenség elmúlására kell várjunk. Előfordulhat, hogy a ragasztáskor nem is kaptunk érzéstelenítést, ilyen esetben a rendelőt elhagyva azonnal táplálkozhatunk.

Arany inlay ragasztása esetén más típusú ragasztót kell használni, melynek a kötési ideje hosszabb. Így ennél a típusnál 2-3 óra hosszat ne harapjuk a tömésre.

Lehet, hogy magas a fogtömés?

Normál esetben a tömés teljesen olyan érzést nyújt, mintha mi sem történt volna. Kényelmes, nem érzékeny, tökéletesen használható. Néhány esetben előfordulhat, hogy lényegében minden rendben, mégis egy-egy harapásnál a fog érzékenyen reagál. Ha ilyenkor jobban megfigyeljük, rájöhetünk, hogy a tömés esetleg magas.

Arany tömésnél a magasság általában pár óra alatt bekopik, így nincs igazán teendő. Az esztétikus fogtömések felszíne azonban keményebb. Így ha a tömést magasnak érezzük, kérjük meg fogorvosunkat, picit alakítson még a felszínén.

Milyen esetben kell kontrollvizsgálatra mennem és mikor?

Normál esetben amennyiben a fog nem fáj és nincs panasz, a fogászati kontrollvizsgálat ideje félévenként van.
Kisebb érzékenység esetén pár nap türelmet javaslunk, sok esetben az enyhébb panaszok hamar rendeződnek. A fogfúrás egy trauma a fog számára, kis idő eltelhet, míg teljesen rendeződik.

Komolyabb fájdalom esetén azonban ne nagyon várjunk. Még akkor is jobb, ha fogorvoshoz fordultunk, ha nincs komoly baj, legalább megnyugszunk. A komoly fájdalom azonban jelezheti, a tömés túl későn érkezett, a mély szuvasodás ellátására a fogtömés már nem elegendő, gyökérkezelésre lehet szükség.

Hogyan ápoljam a fogaimat fogtömés után?

A tömött fog, bármennyire is tökéletes a fogtömés, nem egyenlő az ép, egészséges foggal. A tömés legveszélyesebb része a tömés széle, ahol érintkezik a foggal. Az alapos tisztítás tehát nagyon fontos. Még ép fognál azért, hogy ne lyukadjon ki, tömött fognál pedig azért, hogy ne lyukadjon ki újra.

Ha igazán tenni akarunk azért, hogy a töméssel és a megmentett foggal sokáig ne kelljen ismét fogorvoshoz fordulni, legjobb, ha a fogkefe mellett még beszerzünk interdentális fogkefét és fogselymet is. E két ügyes eszközzel nem csak a fogak felszínét, de a fogközöket is alaposan megtisztíthatjuk, így a tömések széle is tiszta lesz.

Az utolsó kérdés az, ami a leggyakrabban felmerül fogtömés után: Moshatok-e fogat ma este?

Nemcsak lehet, de kell is. Finoman, odafigyelve, de még nagyobb alapossággal, mint eddig. A megelőzés mindig sokkal célszerűbb, mint loholni a probléma után. A rendszeres, és kellően alapos fogmosással, fogápolással, a rendszeres professzionális fogtisztító kezelésekkel igenis elérhető, hogy többé ne lyukadjanak ki a fogak. Bár sokan képzelik ezt máshogy, de a fogszuvasodás nem elsősorban a genetikán, hanem a hozott szokásokon múlik. És ez jó hír! Mert amíg a genetikát nem változtathatjuk meg, a szokásainkat igen. A döntés, hogy vállaljuk e magunkért a felelősséget, csak a mi kezünkben van. Hagyjuk békében az ősöket és fogjunk hozzá a fogápoláshoz minden reggel és este!

Send this to a friend