1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Ultrahangos eltávolítás esetbemutatás 1

Tartalomjegyzék

Kellemetlen lehelet diagnózisa

Az állapotfelmérés során a kellemetlen leheletnek több okát is felfedeztük. Első helyen a fogkő áll, csak második helyezést érnek el a szuvas fogak. Mindkét jelenség bőven elegendő a kellemetlen szájszaghoz, együtt meg tökéletes párost alkotnak.

A fogkő kellemetlen esztétikai hatású

A fogakon lévő, kávé, cigaretta és színes ételek okozta elszíneződések, valamint az elégtelen fogmosás miatt lerakódott és megkövesedett lepedék – a fogkő – kifejezetten kellemetlen esztétikai hatást kelt. A napi társas érintkezések során kényelmetlen helyzetbe kerülhetünk, ha fogaink, még ha egészségesek is, nem tiszták, és leheletünk üdesége is hagy némi kívánnivalót maga után. Kevés odafigyeléssel és alapos fogmosással azonban tökéletes tisztaságot érhetünk el, és bátran, önfeledten mosolyoghatunk.

Miért van kellemetlen leheletem?

Kérdezte Páciensünk a fogorvosi székben. „Mosom alaposan a fogaimat, mégis, a feleségem rám szólt, valami nincs rendben. Kicsit vérezget az ínyem, ha fogat mosok, de vettem rá egy jó fogkrémet, az gondoltam, majd elmulasztja. Valamit jobb lett, de nem az igazi, az asszony meg aggódik.” A kellemetlen lehelet hátterében több lehetséges ok is állhat:

  • Egyszerű fogínygyulladás
  • Komoly fogágybetegség
  • Szuvas fogak, régi tömések, koronák
  • Belgyógyászati vagy fül-orr gégészeti problémák

Fogászati kezelési terv

Az első beavatkozás egy professzionális fogtisztítás, mely ultrahangos fogkő eltávolítást és Air-Brush só polírozást tartalmaz. Mivel a Páciensnek az alsó frontfogainál erősen torlódottak a fogai, ezért a sópolírozás mindenképp javasolt, nem elegendő az ultrahangos tisztítás, mivel ezzel a kezeléssel a fogközöket nem lehet elég alaposan megtisztítani. Miután a fogköveket eltávolítottuk és az íny rendbe jön – körülbelül egy hét – el lehet kezdeni a szuvas fogak kezelését. A fogínyvérzés és a hátterében megbújó fogínygyulladás, nem kedvez a fogszuvasodások ellátásához. Az esztétikus tömést ugyanis egészséges íny mellett sokkal biztonságosabban lehet elkészíteni, mint vérző íny esetén.

Milyen rendszerességgel ajánlott a fogkőleszedés?

Páciensünknek, torlódott alsó frontfogaira tekintettel, akár negyedévente érdemes egy alapos fogtisztításon részt vennie. Ha ezt túl sűrűnek tartja, a félévenkénti megjelenés elengedhetetlen lenne, hogy a fogínygyulladás és következményes fogínysorvadás tüneteit megelőzzük.

Miért fontos a fogköveket félévente eltávolítani?

A fogakra rakódott lepedékből kialakult fogkő számos fogászati problémához vezethet: fogínygyulladás, fogágybetegség, csontpusztulás, sőt, akár a fog elvesztése lehetnek a nem kívánt következmények. A napi minimum kétszer kétperces fogmosás mellett félévente ultrahangos fogkőleszedést javaslunk. A rendszeres kezelésekkel a fogágybetegségek nagy része megelőzhető! Fogínysorvadás, fogágybetegség kialakulása

Miből áll, a professzionális fogtisztítás?

A professzionális fogtisztítás első lépése mindig az ultrahangos fogkőeltávolítás. A fogkő eltávolítást követően, általában még ugyanabban az ülésben az Air-Brush® sópolírozás következik, mely kezeléssel, az enyhe elszíneződések, apróbb fogkőszemcsék is könnyedén eltávolíthatók. A finom polírozó anyag kíméletesen behatol a fogközökbe is, így az elszíneződések a hagyományos módszerekkel elérhetetlen helyekről is eltüntethetőek. Az Air-Brush technika lényegében a természetes fogfehérítés legmegfelelőbb eszköze. A fogínyvérzés, fogínygyulladás kezdetben egyszerűen kezelhető. Rendszeres szájhigiéniai kezelésekkel a fogágybetegség megelőzhető Ha a betegség mélyebb szöveteket érint, a lézer, a mélytisztítás vagy a Vektor terápia kiváló eszközök, ha időben fordul hozzánk segítségért.

Milyen kezelések szerepelnek a fogínybetegségek terápiájában?

A fogínysorvadás következtében meglazult fogak kezelése hosszú és több lépéses folyamat. Nézzük sorban, milyen lépések vezetnek a fogínysorvadás tüneteinek csökkentéséhez: 1. Fogászati állapotfelmérés Alapos és mindenre kiterjedő fogászati állapotfelmérés, melynek során diagnosztizáljuk a fogínysorvadás stádiumát, és megállapítjuk a kezelési lépéseket. Az állapotfelméréshez elengedhetetlen a panoráma röntgen felvétel, melynek segítségével a csontsorvadás állapota feltérképezhető 2. Professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás Megfelelő prognózisú esetben az első és legfontosabb lépés az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy, kettő vagy akár több ülésben a fogkövesség mértékének függvényében. A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás elsősorban az íny feletti területek letisztítását végzi nagy hatékonysággal 3. Vektor terápia, parodontális kürett Mélyebb fogínytasakok esetén, szükség lehet a mély területek megtiszítására is, melyet parodontológiai mély kürettázzsal vagy Vektor terápiával végzünk. A kezelés célja, hogy a szabaddá vált gyökérfelszínekről minden felrakódás, érdesség eltűnjön, helyette simára polírozott felszíneket kapjunk, ahol elindulhat a regenerálódás 4. Antimikrobális fotodinamikus terápia Visszatérő fertőzések, illetve az előzőekben ismertetett kezelések ellenére sem gyógyuló fogíny gyulladás esetén antimikrobiális fotodinamikus terápiát végzünk. A terápia segítségével a baktériumok 99%a elpusztítható, mellékhatások nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum kúra miatt rezisztensé vált gyulladáskeltő baktériumok ellen is hatásos 5. Lézeres fogíny terápia Makacs, mély fogínytasakok esetén, szükség lehet a gyulladásos szövetek eltávolítására, melyet lézeres fogíny kezeléssel végzünk. A lézersugár elpárologtatja a tasak legmélyén megbúvó baktériumokat és elpárologtatja a gyulladásos szöveteket. A lézerfény kb. 1000 nm mélységig hatol be a szövetekbe a kezelés helyén

Send this to a friend