Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Ultrahangos eltávolítás esetbemutatás 2

Ultrahangos eltávolítás esetbemutatás 2
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

A féloldali rágás következményei

A fogkő a fogakon maradó lepedékből képződik a nyálban levő ásványi sók lerakódásával. A fogkő legkiválóbb ellenszere ezért minden olyan mechanikai tisztító tényező, amely a lepedék lerakódásának ütemét csökkenti, vagy akár teljesen meg is szünteti azt ( a fogkőeltávolításon kívül ) .Az első és legfontosabb ilyen mechanikai tényező maga a rágás! A rágás során a nyál segítségével a fogfelszínek maguktól megtisztulnak. Ha megfigyeljük, az esti fogmosáskor csak azokon a felszíneken érezzük a lepedék felrakódását, amelyek a nyál és a rágás súroló hatásának a legkevésbé kitettek, például a fognyaki területeken. Ha megfelelően rágunk mindkét oldalon, akkor a fogkő nem tud felrakódni a fogak körül úgy, mint ahogy az megtörtént a képen látható páciens esetében. A féloldali rágás egy ördögi kört indít el. Egy rossz szokás, egy ráharapásra érzékeny fog miatt valaki elkezd csak az egyik oldalon rágni. Néhány nap alatt jelentős lepedék rakódik le a kímélt területre. Az ottmaradó lepedék pedig szép lassan fogkővé válik. A lepedék és a fogkő gyulladásos reakciót indít el a fogínyben. A kezdeti kellemetlenség így a fogínygyulladás kellemetlen tüneteivel is társul, mely az alapos, kétoldali rágás elkerülésére ösztönöz - így hozva létre az egyre nagyobb problémát a fogínyben sőt később a rágóízületben

Miért okoz gyulladást a fogkő?

A fogkő felülete érdes, pórusaiban könnyen megtapad a lepedék és a baktériumok. A baktériumok a lepedéket elfogyasztják, így belőlük anyagcseretermékek áramlanak ki a fogíny felé. Az anyagcseretermékeket a fogíny normális immun védekező mechanizmusa észleli és beindul a normál immunválasz, a gyulladás, mely a kellemetlenségeket okozó anyagok elpusztítását célozza. Ha azonban a fogkő továbbra sem tűnik el a fogfelszínről, a gyulladás egyre mélyebbre hatolhat a fogíny tasakban, így egyre mélyebben alakul ki a gyulladás. Ráadásul, ha a fogínytasak mélyül, a mélyebb részeken kevesebb az oxigén. Ez pedig másfajta baktérium kolóniáknak kedvez. Az oxigénmentes környezetben egyre agresszívebb baktériumok szaporodnak fel, melyek a mély területeken a fogágy csont szövetének pusztulását okozzák. Nagyon fontos tehát, hogy ne hagyjuk, hogy a fogkövek mélyen a fogíny alatt is kialakuljanak. A fogágytasak kialakulását a rendszeres ultrahangos fogtisztító kezelésekkel megelőzhetjük!

Egészséges fogak mellett is kialakulhat a fogkő

Páciensünk féléves fogászati vizsgálaton jelent meg rendelőnkben. Fogait rendszeresen ápolja, tisztítja, és mindig szorgalmasan jelentkezik, a féléves szájhigiéniai kezelésekre. Az ultrahangos fogkőleszedés olyan fogászati kezelés, amit teljesen egészséges íny, fogak és megfelelő otthoni fogápolás esetén is érdemes rendszeresen igénybe venni. Az ultrahangos fogkő-eltávolítás, más néven depurálás elsősorban a fogínyvérzés, ínygyulladás és a következményes fogágypusztulás megelőzésére szolgál.

Fogkőeltávolítás után normális az ínyvérzés

A fogkő a fogíny normális reakcióját váltja ki, azaz a gyulladást. Az ultrahangos fogkő eltávolítás megrezegteti a köveket, tehát mechanikai behatás történik. A gyulladt íny hajlamosabb a vérzésre. Ez azt jelenti, minél gyulladtabb ínyt kezelünk, annál nagyobb vérzést tapasztalhatunk a kezelés során. A fogínyvérzés a kezelés végén megszűnik, nem kell aggódni, pár óra után már nyoma sem lesz, szép fehér fogainkban azonban továbbra is gyönyörködhetünk. A vérzés esetleg még jelentkezik a másnapi fogmosásnál, de hamarosan elmúlik

Fogérzékenység fogkőeltávolítás alatt

Páciensünk szerencsés alkat, a fogkőeltávolítás során sosincs panasza. Az alsó első fogaknál érez csupán kis hideg érzést, amikor a fogkő eltávolító a fogak nyakához ér, de ez az érzés az elviselhető határon belül mozog. Egészen ritkán fordul elő olyan érzékeny páciens, akinél a fogkő eltávolításhoz érzéstelenítésre van szükség.

A kezelés csúcsa: Air-Brush só polírozás

Az ultrahangos fogkő eltávolítás kiegészíthető az Air-Brush só polírozással, mely kezelés során a legkisebb elszíneződések is eltűnnek, láthatóvá válik a fog természetes, egészséges színe, tökéletesen tisztává, és simává válnak a fogközök, fogfelszínek. Páciensünk minden szájhigiéniai kezelés során professzionális fogtisztítást kér, azaz ultrahangos fogkő eltávolítást Air-Brush só polírozással.

Milyen kezelések szerepelnek a fogínybetegségek terápiájában?

A fogínysorvadás következtében meglazult fogak kezelése hosszú és több lépéses folyamat. Nézzük sorban, milyen lépések vezetnek a fogínysorvadás tüneteinek csökkentéséhez: 1. Fogászati állapotfelmérés Alapos és mindenre kiterjedő fogászati állapotfelmérés, melynek során diagnosztizáljuk a fogínysorvadás stádiumát, és megállapítjuk a kezelési lépéseket. Az állapotfelméréshez elengedhetetlen a panoráma röntgen felvétel, melynek segítségével a csontsorvadás állapota feltérképezhető 2. Professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás Megfelelő prognózisú esetben az első és legfontosabb lépés az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy, kettő vagy akár több ülésben a fogkövesség mértékének függvényében. A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás elsősorban az íny feletti területek letisztítását végzi nagy hatékonysággal 3. Vektor terápia, parodontális kürett Mélyebb fogínytasakok esetén, szükség lehet a mély területek megtisztítására is, melyet parodontológiai mély kürettázzsal vagy Vektor terápiával végzünk. A kezelés célja, hogy a szabaddá vált gyökérfelszínekről minden felrakódás, érdesség eltűnjön, helyette simára polírozott felszíneket kapjunk, ahol elindulhat a regenerálódás 4. Antimikrobális fotodinamikus terápia Visszatérő fertőzések, illetve az előzőekben ismertetett kezelések ellenére sem gyógyuló fogíny gyulladás esetén antimikrobiális fotodinamikus terápiát végzünk. A terápia segítségével a baktériumok 99%a elpusztítható, mellékhatások nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum kúra miatt rezisztensé vált gyulladáskeltő baktériumok ellen is hatásos 5. Lézeres fogíny terápia Makacs, mély fogínytasakok esetén, szükség lehet a gyulladásos szövetek eltávolítására, melyet lézeres fogíny kezeléssel végzünk. A lézersugár elpárologtatja a tasak legmélyén megbúvó baktériumokat és elpárologtatja a gyulladásos szöveteket. A lézerfény kb. 1000 nm mélységig hatol be a szövetekbe a kezelés helyén

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.