1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Budapest Dentál 13. kerület

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A magyar páciensek kb. 87%-nál fordul elő
fogínyprobléma!

Ínyproblémája tehát szinte mindenkinek van, a banális, gyorsan kezelhető ínygyulladástól kezdve, a súlyos, akár fogelvesztéssel járó fogínysorvadásig. Pedig a fogíny egy ideig egyszerűen kezelhető, a súlyosabb betegség megelőzhető. A megoldás a rendszeres fogkőeltávolítás.

Gyakori kérdések a fogkőeltávolításról

Tudjon meg mindent fogkőeltávolítás, fogínykezelés, fogínygyulladás, fogínysorvadás témaköréről és a kezelési lehetőségekről!

Fogínyvérzésem van. Milyen kezelést válasszak?

Egy banális fogínyvérzés akár egy alapos fogmosással is rendezhető. Érdemes a fogmosás közben finoman, de hatékonyan, körkörös mozdulatokkal végigmasszírozni a fogínyt. Semmiképp sem vízszintesen erősen sikálni! A fogközökbe finom fejű, interdentalis fogkefét kell használni, amely minden lepedéket eltávolít. Nem baj, ha a fogíny fogmosáskor, vagy az interdentalis kefe használatakor vérzik! Azért vérzik, mert gyulladás van, és a gyulladás attól fog megszűnni, ha a lepedéket a fogak felszínéről eltávolítja!

 

Ha az alapos fogmosás ellenére a fogínyvérzés nem szűnik, vagy egy-két fog mellett fennáll, mindenképp érdemes fogorvoshoz, de legalább dentalhigiénikushoz időpontot kérni, és ultrahangos fogkőeltávolítás kezelést kérni. A kezelés segít megtisztogatni azokat a fogfelszíneket is, amiket Ön otthon nem ért el, illetve a fogíny alatti fogköveket is eltávolítja, melyek a gyulladást fenntartják.

 

Ha a fogínyvérzés mellett nincsenek egyéb panaszai, nincsenek a fogain elszíneződések, kérhet Ultrahang SILVER csomagot, ebben egy alapos fogkőeltávolítást kap.

 

Ha a fogfelszínek elszíneződöttek, és Ön szeretne kicsit fehérebb fogakat, üde leheletet és sima fogfelszíneket, kérje az Ultrahang STANDARD csomagot, ahol a fogkőeltávolítás után természetes fehérítő hatással bíró Air-Brush sópolírozás következik.

Amennyiben Ön nincs teljesen tisztában az alapos fogmosás rejtelmeivel, ne érezze magát egyedül! Nagyon sokan nem tudják, hogyan is kell pontosan fogat mosni, hiszen senki nem tanította meg ezt elég alaposan! Ebben az esetben is kérjen dentalhigiénikushoz időpontot, aki a fogínykezelés és fogkőeltávolítás után megtanítja Önnek a helyes fogápolás lépéseit és kiválasztja Önnek a megfelelő fogápolási eszközöket.

Felhúzódott a fogínyem néhány fognál. Mit tegyek?

Sok páciens érkezik – néhányan egészen rémülten – hogy biztos fogínysorvadásuk van, mert pl. a szemfognál vagy a kisőrlő fognál felhúzódott a fogínyük és a fognyaknál hosszabbnak látszik a fogkorona, mint eddig. Az ínyük egyébként feszes, rózsaszín, gyulladásra utaló jel nincs.

 

Fontos tudni, hogy ez nem fogínysorvadás! A legtöbb esetben egyszerűen arról van szó, hogy vékony, magas fenotípus – elsősorban hölgyek – esetében, ez természetes módon megjelenik.

 

Persze lehetnek ezen túl mechanikai okok is, ilyen például a helytelen fogmosási technika, amely vízszintes súrolással a fognyakon vékonyan elhelyezkedő fogínyt lemasszírozza a fogról.

 

Esetenként harapási probléma is állhat a háttérben, ahol a fog túlterhelődése következik be, és okoz tüneteket.

 

A legfontosabb, hogy amennyiben Ön fogíny felhúzódást tapasztal, jöjjön el fogászati konzultációra és kérje ki fogorvosa véleményét. Ha banális ügyről van szó, legalább megnyugodhat, hogy nincs teendője, minden rendben van. Ha pedig kezelésre van szükség, kiderülhet, hogy mi az, ami segít megoldani az adott problémát.

Elsősorban fehérebb fogakat szeretnék. Mit tegyek?

A fogkőeltávolítás nem elsősorban a fehérebb fogakért van, hanem az egészségesebb fogínyért. Ha Ön a jelenleginél jóval fehérebb fogakat szeretne, érdemes valamilyen professzionális fogfehérítést kérni. Természetesen, a fogfehérítés előtt szükség lehet fogínykezelésre is. Az Ultrahang STANDARD, vagy Prémium Less Pain csomagon belül természetes fogfehérítő hatású kezelés is van, ami az elszíneződéseket távolítja el a fogak felszínéről. Ez nagyon fontos, megelőző lépés a hatékony fogfehérítésért, mert a teljesen megtisztított fogfelszíneken a fehérítő hatás eredményesebb. Tehát, a legfehérebb eredményért érdemes valamely ultrahangos csomagot kombinálni professzionális fogfehérítéssel.

Mozgatható egy-két fogam. Milyen kezelést válasszak?

Minél előbb lépjen a tettek mezejére és kérjenállapotfelmérést! Az enyhén mozgatható fogak esetén a fogínykezelések, például a lézeres fogínykezelés, kürettálás vagy a sínezés segíthet. Erősebben mozgatható fogak esetén pedig fontos, hogyha az adott fog már nem menthető, akkor az alatta levő csontot kell védeni a további pusztulástól, illetve meg kell szüntetni az ilyenkor jellemzően kialakuló gócbetegséget.

Félek a fájdalomtól. Milyen kezelést válasszak?

Minden kezelést a lehető legnagyobb odafigyeléssel, empátiával és fájdalomcsillapítással végezzük, hogy az a leginkább fájdalommentes legyen. A félelem sajnos nem tud Önön segíteni, mi viszont tudunk! Használja a félelmet mankóként! Felelősségvállalásra készteti Önt, hogy tegye meg a lépéseket saját magáért! Kérjen állapotfelmérést!

Mikor kell csontot pótolni a fogbeültetéshez?

A kellemetlen lehelet hátterében fogászati panasz, vagy gyomor bélrendszerrel összefüggő probléma egyaránt állhat. A diagnózisért érdemes először fogorvoshoz fordulni, aki ki tudja zárni a fogászati problémákat. Ha a kellemetlen lehelet hátterében nem fogászati panasz áll, ekkor kell felkeresni a gasztro enterológus szakembert.

 

Amennyiben a kellemetlen lehelet a szájból ered, annak több oka is lehet.

 

  • A szuvas fogakban levő töménytelen baktérium nagyon kellemetlen szagot áraszt. A fogszuvasodás a páciensek számára sokszor nem is látható, mégis jelen lehet.
  • A gyulladt fogíny, a fogköveken megtapadó baktériumok szintén nagyon kellemetlen szagokat produkálnak. A gyulladásban a saját sejtek is elpusztulnak, nem csak a baktériumok gázai, de a saját bomló sejtek szaga is kellemetlen.
  • Régi koronák, tömések alatt elindulhat fogszuvasodás, ha a régi pótlás nem zár megfelelően jól, azaz innen szintén indulhat ki kellemetlen szag.

 

A kellemetlen lehelet okának kiderítése érdekében mindenképp érdemes egy alapos szájvizsgálatot kérni. A fogorvos a vizsgálat során panoráma röntgenfelvételt is készít és alaposan feltérképezi a fogakat és a csontot. A vizsgálat után kezelési terv készül, és elindulhat a kellemetlen lehelet okainak felszámolása.

Látható elszíneződések vannak a fogaimon. Mit tegyek?

Az elszíneződések kezelésére érdemes Ultrahang STANDARD vagy Prémium Less Pain csomagotválasztani, amely csomagokban az ultrahangos fogkőleszedésen túl természetes hatású sópolírozás is van, amely eltávolítja az elszíneződéseket a fogak felszínéről. Természetesen a fogkőeltávolítás után, ha Ön még fehérebb fogakat szeretne, érdemes lehet, valamilyen hatékonyabb fogfehérítést kérni fogorvosától.

Nem akarom elveszteni a fogaimat. Mit tegyek?

Rendben, akkor lépjen mielőbb a tettek mezejére!

 

1. Ha még nincsenek panaszai, és nem is akarja, hogy legyenek, válassza a Guided Biofilm Therapy 8 lépéses rendszerét. Ez a megelőző terápia segít megőrizni a fogait akár egy életen át.

 

2. Ha már vannak fogínypanaszai, esetleg mozgatható fogai, kérjen időpontot állapotfelmérésre! Minél előbb lép, annál több csont tud megmaradni! Vannak esetek, amikor már a fogat el kell távolítani. Ebben az esetben, ha ezt nem tesszük meg és a gyulladt fog a helyén marad, mert Ön elodázza ezt a lépést, nem csak a csont bomlik tovább a mélyben, ami megnehezíti a későbbi fogpótlás vagy fogbeültetés elkészítését, hanem egy ilyen gyulladás fogászati gócbetegséget is okozhat, ami a szervezete más területeit érintheti károsan! Lépjen! Használja a félelmeit felelősségvállalásra saját magáért, mi pedig megadjuk a kellő szakmai segítséget Önnek!

Fogínysorvadásom van. Milyen kezelést válasszak?

A fogínysorvadás gyűjtőfogalom, a fogorvosi szaknyelvben nincs ilyen besorolás. A fogínyproblémáknak számos szintje van a banális fogínygyulladástól kezdve a komoly fogágy gyulladásig ahol a fogat tartó csontszövet is pusztul. Lézeres kezelések, kürett, sínezés és egyéb általános fogászati terápiákat nyújtunk. Kérjen állapotfelmérést!

Lézeres kezeléssel a mozgatható fog is megmenthető?

Sok esetben igen, más esetben nem. Ezt látatlanban sem garantálni, sem kizárni nem tudjuk Önnek. A lézerfény elpárologtatja a baktériumokat és a gyulladásos szöveteket, így segít a gyulladás leküzdésében. Csak abban az esetben javaslunk Önnek lézeres fogínykezelést, amikor úgy látjuk, hogy az hasznos lesz az Ön számára. Egyéb esetben alternatív megoldási javaslatokat fogunk nyújtani Önnek. Kérjen állapotfelmérést!

Belevágna, csak nem tudja hol kezdje? Íme a válaszok!

Minden ultrahangos fogkőleszedéssel simává válik a fogfelszín, a csont fellélegezik, a gyulladás csökken, elindul a gyógyulás. A fogínyproblémáknak különböző stádiumai vannak, a különböző típusú ínyproblémákra különböző kezelési lehetőségeket ajánlunk, lássuk, hogyan:

Állapotfelmérés

Ha fogínyvérzést vagy más ínyproblémát tapasztal, az első lépés az állapotfelmérés. Fogorvosunk ellenőrzi a fogíny állapotát, mozgathatók-e a fogak. Röntgen alapján megállapítja a fogínytasakok helyét és kezelési tervet készít Önnek.

Alap szájhigiéniai kezelés csomag

Alapos fogkőeltávolítás, átlagos fogkőproblémákra. A hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás kefés polírozással azoknak segítség, akiknek nincs meg az anyagi lehetőségük, hogy továbblépjenek, mégis tenni szeretnének fogínyük egészségéért.

Optimum szájhigiéniai kezelés csomag

Alapos fogkőeltávolítás és természetes fogfehérítés. Hagyományos ultrahangos fogkőeltávolítás Air Brush sópolírozással. Normál mennyiségű fogkő esetén, természetes hatású fogfehérítéssel. Egészség és szépség egyben.

Prémium csomag: Irányított biofilm terápia

Antimikrobiális fotodinamikus terápia

Kiegészítő kezelés fogkőeltávolítás után. A visszatérő fogínyfertőzések hatásos, gyógyszermentes terápiája. A kezeléssel a fogínygyulladást okozó baktériumok 99%-a elpusztítható, a rezisztenssé vált kórokozók is!
Less Pain ultrahangos technológia, természetes fogfehérítés, nyolclépéses fogíny egészség megőrző program. Egészségtudatos pácienseknek, akik eldöntötték, mindent megtesznek a fogínyük egészségéért és rendszeresen tesznek is érte.

Lézeres fogínykezelések

Az ultrahangos kezelés után tovább kell kezelni a mély fogínytasakokat. Erre van a parodontális kürett és a lézeres fogínykezelés. A lézerfény behatol a szövetekbe, elpárologtatja a tasak mélyén megbúvó gyulladást okozó baktériumokat.

Az egészséges fogíny nem vérzik! Jöjjön el fogkőeltávolításra!

Aggódik, hogy fájni fog? Ezek a kezelések fájdalommentesek!

Az ultrahangos fogkőeltávolítás során a fogzománcra tapadt fogköveket az ultrahang rezgése választja le a fogakról. A kezelés a fogíny feletti és alatti fogkövekre is hatékony. Ultrahangos készülékeink a fogakra olyan finom rezgést közvetítenek, hogy a kezelés nem fáj, vagy csak minimális fogérzékenységgel jár.

A fogait élethosszig megőrizheti, a rendszeresség a kulcs!

Az érzékenyebb páciensek részére a hagyományos készülékek helyett a Budapest Dental Fogászaton rendelkezünk a svájci EMS LESS PAIN ultrahangos technológiával. A Guided Biofilm Therapy koncepció a fogíny egészség megőrzés új megközelítés, mely külön csomagajánlatunkban érhető el.

A fogelvesztés megelőzhető, egy a fontos, jöjjön időben!

A fogköveket sok páciens nem veszi észre. Mint ahogy nagyon sokan nem tudnak a fogak körüli fogínytasakokról sem. Sokan már későn, csak akkor jönnek el, mikor a fogak érezhetően mozogni kezdenek. Ön ne várja meg ezt az állapotot! Kérjen tőlünk fogkőeltávolítás kezelést időben és rendszeresen!

A fogkövek a fogak és a fogíny ellenségei

Fogínyvérzéssel kezdődik

A fogínygyulladás kezdeti tüneteit, mint a fogínyvérzést, sokan elbagatellizálják. A fogkő a fogínyt gyulladásban tartja, lassan, észrevétlenül kezd a fogat tartó csont pusztulni. Eleinte csak fogínyvérzést és kellemetlen leheletet okoz.

Foglazulással folytatódik

Hosszú távon azonban a fogat tartó csontszövet pusztulása várható. Kialakulnak a fogínytasakok, melyek mélyén a fogkő felrakódás folytatódik. A mély fogínytasakban már sokkal pusztítóbb baktériumok szaporodnak el, melyekre a szájvizek nem hatnak. Lassan a fog mozgathatóvá válik.
A fogínygyulladás figyelemfelkeltő tünetei

Duzzadt íny

Az egészséges fogíny feszes, rózsaszín. A fogak közti fogínypapillák vékonyak, hegyesek. Ha az íny lilás, pirosas, ha a fogak közti papillák, duzzadtak és érintésre vérzőek, az a fogínygyulladás jele, érdemes alaposan fogat mosni és ha a jelenség nem múlik, fogorvoshoz fordulni.

Kellemetlen lehelet

A saját szájszagát sajnos nem mindenki érzi. Aki pedig érzi, gyakran nem mer szólni, az emberek nem tudják, hogy egy ilyen kényes témát hogy jelezzenek vissza. Ezért is fontos a rendszeres, féléves kezelés, hogy ne más vegye észre, hanem a fogorvos időben kezelhesse.

Guided Biofilm Therapy

Tudatos és fegyelmezett életmód

A rendszeres fogínykezelés a tudatos életmód része. Mint amikor eldöntjük, hogy naponta megiszunk 1,5 l vizet, vagy rendszeresen sportolunk. Fegyelmezettség kell hozzá. Önmagunk szeretete, és a mély belső akarat, hogy nem hagyjuk, hogy a fogaink idő előtt elvesszenek.

Nyolc lépés a fogainkért

A svájci EMS cég és a Guided Biofilm Therapy nyolclépéses koncepciója az egészségükért felelősséget vállaló embereknek készült. A LESS PAIN technológia és a komplex megelőző szemlélet segít megőrizni a fogak és a fogíny egészséget egy életen át.

Tudjon meg többet a LESS PAIN ultrahangos koncepcióról →
Kevesen foglalkoznak elég tudatosan a fogínyük egészségével. Pedig a fogínybetegségek és az idő előtti fog elvesztések nagy része könnyen megelőzhető lenne. Az ultrahangos fogkőeltávolítás egyszerű, gyors beavatkozás, rendszeresen végezve megelőzhető a fogak meglazulása és elvesztése.

Balogh-Szellő Szandra

Dentalhigiénikus

Mennyibe kerül az ultrahangos
fogkőeltávolítás?

Az első állapotfelmérés után Önnek azt a csomagot ajánljuk, amely a leginkább szolgálja fogínye egészségét.

Ön tudja, hogyan kell igazán alaposan fogat mosni?

A fogmosást a szüleinktől tanultuk. Vajon ők pontosan és jól tanították ezt a „tantárgyat”? Az egészséges fogíny a reggeli, esti alapos fogmosással kezdődik, megmutatjuk, hogyan lehet ez valóban hatékony!

Ne várja meg a súlyosabb fogínybetegségeket!

Ön is megszabadulna a fogköveitől? Nézze meg másoknál az előtte–utána képeket!