1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Utak a szebb mosolyhoz

Tartalomjegyzék

Fogszabályozás felnőtteknek – hosszú távú eredmény, szebb mosoly

A felnőtt fogszabályozásban a legfontosabb kérdés a páciensek részéről, hogy hogy fog kinézni és hogy mennyi ideig lesz fent? Lehet e kivehetővel vagy láthatatlanul? Lehet e porcelánnal? Ezen az oldalon e fontos kérdésekhez szeretnénk információkat nyújtani, hogy könnyebb legyen a választás.

Azt azonban mindenképp érdemes már a legelején átgondolni, hogy a fogszabályzó készülék viselésével olyan hosszú távú eredmény érhető el, amely a felhelyezésével, hordásával kapcsolatos minden lehetséges fenntartást bőven ellensúlyoz. A haszon nyilvánvaló: szebb mosoly és nagyobb önbizalom, ami sok esetben valóban csak a ragasztott fogszabályzó hordásával biztosítható.

A modern fogszabályozási technikák alkalmazási lehetőségei azonban jó hírekkel szolgálhatnak azok számára is, akiket esetleg esztétikai és kényelmi megfontolások tartanak vissza a fogszabályzó hordásától. Hiszen az egyértelmű, hogy miután a fogszabályzó lekerült, az Ön szép, szabályos mosolya mindenkit elkápráztat majd a környezetében. Ugyanakkor Önnek a kevésbé megnyerő, ódivatú fogszabályzóktól sem kell többé tartania. Győződjön meg róla személyesen, hogy milyen sokat fejlődött az elmúlt években a fogászat és a fogszabályozás!

A fogszabályozási konzultáció lehetőséget ad arra, hogy Ön áttekintő képet kaphasson a fogszabályozási kezelési lehetőségekről. A konzultáció során alapos szájvizsgálat történik, a fogszabályozás lehetőségei alapján beszélgetünk az Önt érdeklő kérdésekről.

Mivel lehet kezelni? Fix? Kivehető? Láthatatlan?
Szükséges e fogat húzni vagy sem?
Körülbelül mennyi ideig tart majd a kezelés?
Körülbelül milyen árakra lehet számítani?

Fogszabályozás felnőtteknek – milyen fogszabályozót válasszunk?

Első feladat: a probléma meghatározása

A fogszabályozó készülék kiválasztása a kezelési terv utolsó része csupán. A fogszabályozó szakorvos először meghatározza a hibát, amely az esztétikai és harapási problémát okozza. A legfontosabb kérdések, melyekre a fogszabályozó szakorvos választ keres:

  • Melyik állcsontban van a hiba, a felső nagyobb, vagy talán az alsó kisebb?
  • Miért állnak előre a fogak? Már a csontban is van probléma, vagy csak a fogak dőlnek?
  • Milyenek a fogívek? harmonikusak? Passzolnak egymáshoz? Van fogívszűkület?
  • Mély a harapás vagy nyitott? Hogyan fog változni a harapás a fogszabályozással?

Második feladat: a készülék kiválasztása

Ha megvan a diagnózis, akkor lehet eldönteni, hogy az adott szituáció megoldásához milyen mechanikájú készülék lenne a leginkább megfelelő: fix, kivehető vagy láthatatlan sínes? Ezen belül melyik típus? Fém? Porcelán? Hagyományos vagy önligírozó?

Tapasztalataink szerint a páciensek nagy része félreinformált a kivehető és fix készülékek különbségeiről. Sokan gondolják úgy, hogy a fix és kivehető készülék ugyanarra képes, csak a fix esetleg gyorsabb, és ezért kerül több pénzbe. Ez az elképzelés azonban teljesen hibás! A javasolt fogszabályozó készüléket annak mechanikai hatásai miatt választjuk ki egy adott fogászati szituációra.

Amikor az állcsontok növekedésére akarunk elsősorban hatni, akkor kivehető készüléket javaslunk, ez elsősorban a gyermek fogszabályozást érinti. A kivehető készülékkel lehetséges a csont fejlődésének befolyásolása, az állcsontok egymáshoz való viszonyainak beállítása. A kivehető készülék a fogak mozgatására máshogy hat mint a fix fogszabályozó, a fogak 3D beállítására a kivehető készülék kicsit nehézkesebb és nem is annyira ügyes, de gyermekkorban még nem is ez a cél.

Természetesen gyermekkorban is vannak olyan fogszabályozási problémák, amikor nem az állcsontokban van a hiba, hanem a fogak állásában, ezeket, mikor a maradó fogak már előtörtek, érdemesebb fix, ragasztott készülékkel kezelni. Ezek a kezelések inkább a 12 évnél idősebb gyermekeket érintik.

Felnőtt korban elsősorban a fogak mozgatására nyílik lehetőség, hiszen ekkorra már a csontok kialakultak. Ha fogakat szeretnénk egy új, harmonikus fogíven elrendezni, akkor a fix fogszabályozó készülék fogakra ható erejére van szükség. A beragasztott készülékek a fogakra egyenként, a tér három dimenziójában hatnak, ráadásul sokkal finomabb, lágyabb, jobban kontrollálható erővel, mint a kivehető fogszabályozás esetén.

Emellett persze felnőtteknél is lehetnek olyan eltérések, melyeket kivehető készülékkel is korrigálhatunk. Ilyenkor a kivehető készülék nem az állcsontfejlődésre hat, hanem csak a fogmozgatás a célja. Kivehető készülékkel a fogmozgatás mindig kevésbé jól kontrollálható, mint fix készülékkel. Inkább kisebb, egyszerűbb hibák megoldására alkalmazhatóak.

Felnőtt korban a kivehető készülékek családjába tartozik a legmodernebb 3D nyomtatással előállított kivehető sínes, láthatatlan fogszabályozás. A láthatatlan sínekkel inkább esztétikai hibákat korrigálhatunk, olyan esetekben, amikor az állcsontok egymáshoz való viszonyában nincs nagy eltérés. A fogelmozdítás a sínekbe kódolt 3D információk segítségével történik. Többnyire az alsó és a felső fogív együttes kezelésére van szükség.

Mire jó a kivehető fogszabályzó készülék?
A kivehető készülékeket elsősorban gyermekek állcsont orthopédiai kezelésére használjuk. Gyakori diagnózis a fogszabályozásban, hogy az egyik állcsont növekedési tendenciája eltér a másikétól, ezért például felül kiállnak előre a fogak, vagy túlzottan mély a harapás. Ilyenkor a megfelelő időben elkezdett állcsont orthopédiai kezeléssel (kivehető készülékes kezeléssel) a két állcsont egymáshoz viszonyított helyzetét megfelelő irányba tudjuk befolyásolni. Az állcsontok eltéréseit a tér mindhárom irányában tapasztalhatjuk, és ezen eltérések kombinációja nagyon sok különböző típusú rendellenességet hoz létre. Így számtalan kivehető fogszabályozó készülék létezik.
Tudjon meg többet a gyermekek fogszabályozó kezeléséről

Mire jó a fix fogszabályzó készülék?
A fix fogszabályzó készülékeknél nem elsősorban az életkori megkülönböztetés a döntő, de ezt a technikát elsősorban felnőtteknek, illetve azoknak a gyermekeknek javasoljuk, akiknek már minden tejfoguk leváltásra került és csak a fogak helyzetét kell korrigálni. A fix készülék egyes kis elemeiben, a brackettekben a tér mindhárom dimenziójába adott mértékű elmozdítási irány van bekódolva. Az elmozdítást a brackettekbe befogott ívekkel átadott erő végzi. Ez a mechanika finom és jól kontrollált fog mozgatásokat végezhet el. A fix készülék tehát nem az állcsontok növekedésére hat, hanem a fogakat mozgatja megfelelő helyre a fogíven belül.
Tudjon meg többet a fix fogszabályozó típusokról

Fogszabályozás felnőtteknek – melyik készüléktípust válasszam?

Ha eldőlt, hogy Önnek fix, beragasztott fogszabályozóra van szüksége, úgy a következő döntést kell meghoznia: melyik készülék típust válassza? A választáshoz az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

Foghúzással kombinált fogszabályozás esetén:

Jelentős fogtorlódás miatt a fogszabályozó kezeléshez foghúzással kombinált fogszabályozást javasolhatnak. A foghúzás azért szükséges, mert helyre van szükség, ahol a fogak harmonikusan elrendezhetőek. Leggyakrabban a felső első kisőrlő fogakat távolítják el. Ilyen esetben gyakoribb választás a fém brackettes fogszabályozó, mivel szemfogmozgatás közben az esztétikus, porcelán brackettek karjának letörése gyakrabban fordul elő.

Költségek kérdésköre:

A fém fogszabályozó készülékek olcsóbbak, így sokan döntenek emellett. Az esztétikán sokat javít, hogy ma már mini változatban is kaphatóak. Így a régebbi “ vas a szájban” érzés helyett sokkal finomabb, inkább ékszer hatásra gondoljunk.

A hagyományos ligírozású készülékek mindig olcsóbbak (ha fém, ha porcelán) mint az önligírozó készülékek. Az önligírozó készülékekkel a kezelés valamivel gyorsabb lehet, így ha fontos szempont az idő, választhatjuk az önligírozó készülékeket, de azok valamivel drágábbak.

Esztétika kérdésköre

Ha fontos, hogy a kezelés a lehető legkevésbé látszódjon, vagy ami látszik, az is az igényességet sugallja, akkor bátran vá

Send this to a friend