Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Vektor terápia - Budapest Dental

| Dr. Pattogató Rita
Vektor terápia
Vektor terápia
A tartós fogínygyulladás hosszú távon az ínytapadás meglazulásához vezet. Amennyiben az íny nem tapad szorosan a fognyakon, kellemetlen folyamat indul útjára, egyre mélyebb fogínytasak alakul ki a fog mellett, mely végül a fogak tartószöveteinek komoly károsodásával jár. A fogínykezeléseken belül Vektor® terápia, kedvező lehetőséget kínál a meglazult fogak és íny állapotának javítására, rendszeres alkalmazásával stabil állapot tartható fent.

Milyen betegségben javasolt a Vektor® terápia?

A terápia elsősorban a meglazult fogínyszövet feszesítésére alkalmas. Minden olyan esetben javasolható, mikor a mélyebb fogínytasakok tisztítása után további kedvező eredményt szeretnénk elérni, illetve a kezelés tartósságát fokozni szeretnénk. Rendszeres alkalmazásával ismételt gyulladás nehezebben alakul ki, komoly parodontológiai kürettre ritkábban van szükség.

A Vektor® kezelés működési elve

A terápia csak megfelelően előkészített, megtisztított fogfelszíneken alkalmazható. Előzetesen ultrahangos fogkő eltávolítás, mélyebb ínytasakok esetén parodontális kürettálás szükséges. A Vektor® terápia a tisztító lépések után az ínytapadás megszűnése miatt szabaddá vált gyökérfelszín lesimítására képes. A Vektor® lényegében egy folyékony polírozó rendszer, mely a nagyobb törmelékektől megszabadított gyökérfelszín utólagos polírozását végzi. A polírozással végleg eltávolítható a legapróbb szennyeződés is. A polírozó oldat kalcium hidroxid kristályokat tartalmaz, melynek segítségével a felszín nem csak a felrakódásoktól tisztul meg, de tükörsimává is válik.

Miért jó a sima gyökérfelszín az ínygyulladás terápiájában?

A kalcium hidroxiddal bevont sima felszínen a lepedék, fogkő, illetve baktériumok megtapadásának esélye jóval kisebb, mint a polírozás nélkül hagyott felszínen. Ennek megfelelően a tisztító kezelések (ultrahangos fogkő eltávolítás, kürettálás) hatása jóval tovább tart. A kalcium hidroxid bevonat másik kedvező tulajdonsága, hogy a szabaddá, ezáltal érzékennyé vált gyökérfelszín vezetését a hő és kémiai ingerekre csökkenti, ezáltal a fogérzékenység csökken. A sima felszín szomszédságában a csont „fellélegezhet” – nincs szükség az állandó harcra a baktériumok ellen, így nincs szükség a különböző gyulladást okozó faktorok termelésére sem. Kedvező egyensúly áll be a csontszövetben is, a lebontó folyamatok – felépítő folyamatok között, a csontszövet pusztulási üteme normalizálódik, azaz biológiai szinten marad.

Milyen kezelések szerepelnek a fogínysorvadás terápiájában a Vektor kezelésen kívül?

A fogínysorvadás következtében meglazult fogak kezelése hosszú és több lépéses folyamat. Nézzük sorban, milyen lépések vezetnek a fogínysorvadás tüneteinek csökkentéséhez: 1. Fogászati állapotfelmérés Alapos és mindenre kiterjedő fogászati állapotfelmérés, melynek során diagnosztizáljuk a fogínysorvadás stádiumát, és megállapítjuk a kezelési lépéseket. Az állapotfelméréshez elengedhetetlen a panoráma röntgen felvétel, melynek segítségével a csontsorvadás állapota feltérképezhető 2. Professzionális ultrahangos fogkőeltávolítás Megfelelő prognózisú esetben az első és legfontosabb lépés az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy, kettő vagy akár több ülésben a fogkövesség mértékének függvényében. A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás elsősorban az íny feletti területek letisztítását végzi nagy hatékonysággal 3. Vektor terápia, parodontális kürett Mélyebb fogínytasakok esetén, szükség lehet a mély területek megtiszítására is, melyet parodontológiai mély kürettázzsal vagy Vektor terápiával végzünk. A kezelés célja, hogy a szabaddás vált gyökérfelszínekről minden felrakódás, érdesség eltűnjön, helyette simára polírozott felszíneket kapjunk, ahol elindulhat a regenerálódás 4. Antimikrobális fotodinamikus terápia Visszatérő fertőzések, illetve az előzőekben ismertetett kezelések ellenére sem gyógyuló fogíny gyulladás esetén antimikrobiális fotodinamikus terápiát végzünk. A terápia segítségével a baktériumok 99%a elpusztítható, mellékhatások nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum kúra miatt rezisztensé vált gyulladáskeltő baktériumok ellen is hatásos. 5. Lézeres fogíny terápia Makacs, mély fogínytasakok esetén, szükség lehet a gyulladásos szövetek eltávolítására, melyet lézeres fogíny kezeléssel végzünk. A lézersugár elpárologtatja a tasak legmélyén megbúvó baktériumokat és elpárologtatja a gyulladásos szöveteket. A lézerfény kb. 1000nm mélységig hatol be a szövetekbe a kezelés helyén
ALAP Szájhigiéniai kezelés csomag
19 900 Ft25 900 Ft
OPTIMUM szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.